FÖRETRÄDARE FÖR TYSK EXPORTINDUSTRI:

"Tyskland klarar sig bra utan euron"

1:39 min

Förbundskansler Angela Merkel krävde i dag förändringar i EU-fördraget för att stärka euron i framtiden medan företrädare för den viktiga tyska exportindustrin säger att Tyskland kan klara sig lika bra utan euron.

 – Det viktiga för oss är den fria marknaden, vi måste inte nödvändigtvis ha en gemensam valuta, sa Anton Börner, som är ordförande för den tyska exportindustrins samarbetsorganisation BGA, i dag.

Enligt nyhetsbyrån AFP sa Anton Börner att de tyska exportföretagen skulle klara ett eventuellt eurofall tämligen bra.

– Finns det ett liv för den tyska export industrin efter euron?  Ja, det finns det, var Anton Börners budskap.

Tyskland, som är världens nästa största exportland efter Kina, har under skuldkrisen hittills klarat sin ekonomi tämligen bra. Siffror som kom i går visade till exempel att septemberexporten var den högsta någonsin i Tyskland sedan återföreningen för drygt 20 år sedan.

Nya prognoser i dag visar dock att den tyska tillväxten ser ut att minska rejält under nästa år.

Även om Anton Börner också sa att han föredrar att euron finns kvar så står uttalandena i kontrast till förbundskansler Angela Merkels ständiga upprepningar om att allt måste göras för att rädda euron. Hennes mest dramatiska mantra på sistone har rentav varit ”Faller Euron, faller Europa”.

Hon ställde själv i dag upp på en intervju i för den tyska nyhetsbyrån DPA. Där upprepade hon sitt ödesmättade budskap och sa också att hon vill se fördragsändringar inom EU.

Hon efterlyser en europeisk institution som ska kunna ingripa om euroländer bryter mot stabilitetspakten. Den reglerar hur stort budgetunderskott ett euroland får ha.

Dessutom vill hon ge EU-kommissionen möjlighet att dra länder som bryter mot pakten inför EU-domstolen.

På det sättet skulle eurozonen komma åt det, enligt Angela Merkel, närmaste dödliga giftet ohämmad skuldsättning.