Italien satsar på snabba beslut om besparingar

2:14 min

I Italien griper nu presidenten Giorgio Napolitano in alltmer för att försöka lugna marknaderna. I går steg räntan över den känsliga gränsen sju procent och börsen föll kraftigt i Milano, efter att Silvio Berlusconi bara avgått till hälften. Presidenten talar om brådskande åtgärder.

Vi behöver mycket snabba beslut och en nation som är enad, var president Napolitanos budskap i går.

De reformer och offentliga utgiftsbesparingar, som Berlusconi sagt att han ska lotsa genom parlamentet innan han avgår, kommer nu i stället att köras igenom i rekordfart.

Italiens parlament kommer att rösta igenom krispaketet på söndag och efter det kan premiärminister Silvio Berlusconi avgå och arbetet med att bilda en ny regering gå igång, uppger tjänstemän för AFP.

Det får inte råda någon tvekan om att Silvio Berlusconis tid är över, är presidentens budskap.

Oppositionen Demokratiska partiets parlamentariker Dario Franceschini anser med tanke på Italiens trängda läge att det varken finns något som heter helg eller att vänta.

Att finansmarknaderna i går visade en så stark misstro mot Italien ledde här i Rom till panik.

Efter Berlusconiregeringens kollaps råder kaos och långivarna skyr detta, dessutom som de underliggande ekonomiska problemen är gigantiska.

Italiens ekonomi har stått stilla i ett decennium, statens utgifter har svällt och skulden vuxit, och räntekostnaderna för att låna och täcka över springer nu uppåt.

I nyhetsprogrammen i går kväll framgick hur alla nu positionerar sig.

Nyval är en lösning, men president Napolitano tycks i första hand sondera möjligheterna till en samlingsregering med en teknokratisk profil.

I går kväll utnämndes ekonomiprofessorn, som tidigare var EU-kommissionär, Mario Monti till permanent senator.

Han ska troligen tilldelas en central roll i det framtida styret av Italien.

Frågan är vad som räcker för att marknadsaktörerna ska vila något på hanen.

EU, Europeiska Centralbanken och Valutafonden kommer sannolikt vara högst närvarande så att den stora ekonomin Italien inte hamnar i Greklands sits.