Kvinnans rätt att berätta om mannen

Stockholms filmfestival tar sitt ansvar för att bereda kvinnliga filmskapare plats i programmet, ändå är andelen kvinnliga regissörer på festivalen bara halvvägs till hälften. Siffran i år ligger på 26% och på torsdagskvällen samlades mest kvinnligt filmfolk på restaurangen Berns i Stockholm för att idka självkritik och höra regissören Lisa Ohlin svara på frågan "Var är alla kvinnliga filmskapare?".

Lisa Ohlin medverkar själv på festivalen med storfilmen "Simon och ekarna" efter Marianne Fredrikssons roman. En film som hon för övrigt tagit över efter den manliga regissören Björn Runge, som hoppade av projektet. Lisa Ohlin har lång erfarenhet av filmbranschen, både som manusförfattare, regissör och filmkonsulent, så hon om någon borde kunna problematisera frågan.

Men hon konstaterade mest att filmens värld inte på något sätt är fristående från resten av samhället, och därför lider av samma strukturella ojämlikhet som styr rekryteringen till styrelser och VD-poster. Lisa Ohlins lösning är att uppfostra landets döttrar till fria subjekt som vågar välja filmbranschen. Problemet är bara att det är precis när de där döttrarna föds som de kvinnliga filmskaparna tenderar att hamna i bakvattnet, eftersom de ofta avslutar sina filmskolor just när det är dags för familjebildning.

Att sedan de kvinnliga regissörer som ändå lyckas göra film, dessutom förväntas berätta historier med starka kvinnor i fokus, ser Lisa Ohlin som rent politiskt förtryck. Själv har hon nu tagit sig rätten att berätta om pojken Simon. Eller människan Simon, som hon uttrycker det.  

Nina Asarnoj, Kino-redaktionen