Tävling vecka 45

Råvaran vi sökte förra veckan var rapsolja. Som kommer från raps som är släkt med kål och kålrot. Och det finns höstraps och vårraps som sås vid olika tid men skördas ungefär samtidigt. Rapsoljan som anses lika nyttig som olivoljan men som vi började använda som mat först på 70-talet när vi lyckats få bort en bitter bismak. Innan dess var den bl a lampolja. Tredje största odlade oljan efter soja och palmolja. Oftast en neutral smak, men den kallpressade är nötig.

Råvaran som vi söker den här veckan är ett gräs och är nära släkt med två andra i ja, ska vi kalla dem  'de fyra gäng'. Denna råvara används till bröd i bland annat Skandinavien och Tyskland. Ofta surdegsbröd. Men även till ett mycket typiskt svenskt bröd av helt annan karaktär (knäckebröd), som numera framgångsrikt säljs också utomlands. Ja, det största bageriet är t o m utlandsägt numera (Wasa).

Råvaran används också till flera mer eller mindre starka drycker, så väl skummande, färgade som klara (öl, vodka och whiskey)

Råvaran växer vilt i Turkiet. Den tros vara en ganska ung kulturväxt. Det finns belägg för att den odlades i Sydverige på 1000-talet. Under medeltiden kom det stora uppsvinget i vårt land.

Sikt har i det här sammanhanget inte med syn att göra.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se. Rätt svar får ni i nästa veckas program. Och vinnarens namn avslöjas efter nästa veckas program och på hemsidan. Förstapris är en fin kokbok.

Rätt svar: Råg! Ett av de fyra sädesslagen, som bl a används till knäckebröd, där ju Wasaknäcke numera ägs av italienska Barilla. Av råg görs också öl, vodka och whiskey. Och råg är en ganska ung kulturväxt.
Grattis Sara Björkholm som svarade rätt! Du får en fin kokbok på posten...