Vinna är allt

En av de slitnaste klyschorna är att resultaten i träningslandskamper inte spelar någon roll.

Jag är glad att Erik Hamrén från första dagen som förbundskapten vägrat ta till sig den åsikten.

För Hamrén är resultatet alltid det primära, sedan spelar det ingen roll om det rör sig om en träningsmatch åtta månader före nästa tävlingsmatch eller avgörande kamp om EM-plats med ett världslag som Holland.

Vinnarinstinkt är inget man bara slår på och jag är övertygad om att den attityd Hamrén låtit prägla landslaget var en av många förklaringar till Sveriges bragdmatch mot holländarna den där härliga kvällen i oktober.

Och även om det är en träningsmatch mot Danmark på Parken ska inte Hamrén behöva påminna spelarna om hur viktigt det är att vinna.

Den här matchen handlar om revansch, men också om en föraning om hur vi står oss mot EM-motstånd.

Även om Sverige genomgått en generationsväxling var flera av spelarna med i VM-kvalet och fick stryk två gånger om mot danskarna.

Inte kan vi förlora tre gånger i följd mot arvfienden!

Men än viktigare än bragging rights på Öresundsbron är att Sverige lyckas vinna mot ett landslag av god EM-klass.

Visst, Sverige slog Holland men det var en annan slags match. En match där vi hade allt att vinna, fördelen av att holländarna inte hade så mycket att spela för och ett psykologiskt läge av att det fick se ut hur som helst.

Vi mötte ett av världens bästa lag och vann.

Men ska Sverige ta sig vidare från gruppen i EM måste vi kunna ta poäng även i matcher mot lag av Danmarks klass.

Matcher där Sverige kommer att få möjlighet att föra spelet, kanske våga mer modiga i offensiven än mot ett lag som Holland, men därigenom också färre spelare i defensiven.

Det mest spännande med det danska laget är Christian Eriksen.

Nitton år gammal och en av Europas mest spännande talanger. Stjärna i Ajax och gör han en bra vår där och lyckas toppa det med ett bra EM-slutspel, då spelar han i en storklubb nästa säsong.

Trots att han ännu inte fyllt 20 år har han redan erfarenhet från ett VM-slutspel och landskampen mot Sverige blir Eriksens nittonde i a-landslaget.

Mittfältare som är lika bra i defensiven som han är kreativ offensivt med sina passningar.

(10 nov)
Richard Henriksson
richard.henriksson@sr.se