Tyska CDU vill kunna tvinga ut länder ur euron

1:25 min

Enligt det tyska regeringspartiet CDU måste det bli möjligt att kunna tvinga skuldtyngda länder att lämna Eurosamarbetet. På partiets kongress i början av nästa vecka kommer ett sådant förslag läggas fram för att skrivas in i partiprogrammet.

Om ett land har hamnat i ett läge där man inte längre kan leva upp till reglerna för den gemensamma valutan, så måste en uteslutning av det landet ur Eurozonen vara möjlig 

Så står det enligt tidningen Handelsblatt i det slutgiltiga förslaget till reviderad Europapolitik för kristdemokratiska CDU, som ju leds av förbundskansler Angela Merkel.

Förslaget, som läggs fram inför partiets kongress på måndag i Leipzig, är en skärpning från den tidigare versionen. Tidigare stod det att ett skuldtyngt land frivilligt skulle kunna lämna Eurosamarbetet.

Formuleringen borgar för att frågan kommer bli en av huvudfrågorna på kongressen:

– Det här är ett tabubrott som egentligen pågått sen G 20 mötet i Cannes, säger Ulrike Guerot, chef för tankesmedjan European council on foreign relations in Berlin.

Hon säger att tidigare har det alltid hetat från tyskt officiellt håll att hela Eurozonen, inklusive Grekland ska försvaras till varje pris.

Förbundskansler Angela Merkel försökte i dag också tona ner ämnet genom att säga att Tysklands absoluta mål är att kämpa för att Eurozonen ska bestå som den ser ut idag.

– Det betyder mycket att förslaget kommer från Tysklands regeringsparti, CDU, säger Ulrike Gueroth. Det visar än mer att det bara verkar finnas en tysk lösning på eurokrisen, ingen europeisk, säger hon.