SKOLFÖRÄNDRINGAR I SKÖVDE

Skolor i Ryd och Våmb hotas

0:57 min

Föräldrar och lärare är nu rejält upprörda över beskedet att Skövde kommun vill lägga ned högstadiedelen av Rydskolan och hela Våmbskolan.

Stefan Larsson som P4 Skaraborg talat med bor i Ryd och anser att Skövde kommun agerar på fel sätt när det gäller nedläggningsplanerna. Hans hjärta klappar lite extra för Rydskolan, berättar han.

– Jag tycker att det är fruktansvärt tråkigt. Jag har också gått här... De har ju nyrenoverat till ingen nytta isåfall.

Han har själv hoppats att hans barn skulle få gå på Rydskolan.

– Ja, absolut. Jag vill inte skicka iväg dem in till stan. de ska vara på hemmaplan och komma hem i god tid och ha nära och bra.

Oroar sig för utflyttning
Stefan Larsson har ingen bra känsla inför en eventuell framtid utan Rydskolan, säger han.

– Det kommer att försvinna mer och mer folk härifrån. De kommer kanske att flytta in till stan och lite överallt.

Anders G Johansson är ordförande i skolnämnden och säger att bakgrunden till förslaget att lägga ner högstadiedelen av Rydskolan är segregation. 

– Det vi gör nu är en åtgärd för att vi verkligen vill verka för integration i Skövde och i skolan. Rydskolan har med åren blivit en skola där många elever inte har svenska som sitt modersmål.

Likvärdig skolgång
Skövde kommun jobbar mot ett tydligt mål, fortsätter han.

– Det vi vill åstadkomma är att våra kommunala skolor i Skövde ska vara likvärdiga och jämna och man ska veta att alla kommer att ha samma förutsättningar till ett bra liv.

Så det är alltså för att skolan är segregerad som förslaget nu lagts?

– Vi har fritt skolval i Skövde och vi kan konstatera att det inte alls är så att alla i Rydskolans upptagningsområde söker sig till Rydskolan, utan  tvärtom har sökt sig från Rydskolan. Vi måste ju ta konsekvenserna av en sådan valfrihet, och det gör vi genom att lägga det här förslaget, säger Anders G Johansson.

Rydskolan har dragits med dåligt rykte och trots en omfattande renovering för ett par år sedan så har trenden inte vänt.

Ännu bara ett förslag
Men ännu är varken föräldrar eller fackliga organisationer informerade om förslaget, och Anders G Johansson vill betona att det rör sig om just ett förslag och att inget beslut om nedläggning ännu är fattat.

– Vi tycker att det är en angelägen åtgärd att bryta ett nedåtgående mönster som vi ser i meritvärden och i hur många elever som når gymnasiebehörighet på Rydskolan, och därför lägger vi det här förslaget.

Årskurs 1-6 ska enligt förslaget till skolnämnden vara kvar på Rydskolan. Vad som händer med de lokaler där högstadiet nu huserar är oklart.

Även Våmbskolan hotas av nedläggning. Förslaget där är att elverna ska flyttas till den nya Billingskolan när den är klar 2014.

Detta har också väckt starka reaktioner och på den presskonferens som kommunen anordnade i eftermiddags. Då dök flera föräldrar upp vars barn går i Våmbskolan.

Ann Edliden
ann.edliden@sverigesradio.se

Erik Holmlund
erik.holmlund@sverigesradio.se