Trakasserier på öppen gata
De anmälda brotten mot judar i Malmö ökar. Hittills i år har lika många antisemitiska brott anmälts som under hela förra året. Ofta är det trakasserier mot judar på öppen gata.
– Det är ju framförallt när några medlemmar varit på väg till och från synagogan, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig på judiska församlingen i Malmö.
Till och med juni i år har polisen i Malmö registrerat 21 antisemitiska brott och 105 främlingsfientliga brott. Det ska jämföras med siffrorna för 2010 då 20 antisemitiska brott anmäldes och 116 främlingsfientliga.
Hittills i år har polisen alltså registrerat lika många antisemitiska brott som under hela förra året och nästan lika många främlingsfientliga. I judiska församlingen är flera medlemmar utsatta, men särskilt rabbinen som klär sig i ortodox tradition och lätt går att känna igen som jude.
– Han råkar ut för det regelbundet när han är ute på stan, säger Fredrik Sieradzki.
Att fler brott anmäls kan bero på att de faktiskt har ökat, men också på att polisen blivit bättre på att identifiera hatbrott. Judiska församlingens medlemmar uppmanas också att anmäla allt.
– Det kan ju tyda på ett ökat förtroende för polisen och en ökad kunskap om vad som är hatbrott. Vi vet att mörkertalet tidigare var stort och att många valde att inte anmäla, säger Susanne Gosenius, brottsoffersamordnare på polisen i Skåne.
Malmö skiljer ut sig i Sverige genom att hatbrotten mot judar här ofta sker på öppen gata. Det finns många exempel på hur folk kör förbi rabbinen och skriker "jävla jude" eller något annat. Men det har visat sig svårt för polisen att hitta de skyldiga, även om de som anmäler kan ge detaljerade uppgifter som registreringsnummer på en bil.
– Vi vet ju inte vem som varit passagerare. Ofta är det passagerare som skriker. Vi vet heller inte vem som kört bilen. Vi vet ju vem som står registrerad som ägare, säger Susanne Gosenius.
Vad säger bilägaren när ni tar kontakt?
– De kallas till förhör. Då säger de ofta att det inte var de, säger Susanne Gosenius.
Anna Bubenko
anna.bubenko@sverigesradio.se
040-666 55 00