Umeå/Sverige

Carema väger blöjor för att spara pengar

Anställda vid vårdföretaget Carema care måste väga pensionärernas blöjor för att se om de är fulla eller om de kan användas ett tag till. 

I Umeå driver Carema äldreboendet Skräddaren. Enligt personal som Dagens Nyheter har talat med är syftet att utnyttja varje blöja så mycket som möjligt och därmed spara pengar. Det innebär att de äldre får sitta i timmar i våta blöjor innan dessa byts.

Caremas informationschef Elisabeth Frostell säger till DN att de håller på med ett projekt där det gäller att prova ut rätt blöja till de individuella behoven.

I regeringens proposition "Värdigt liv i äldreomsorgen" från 2009, listas kriterier för vad som gäller för god äldrevård. Högt upp på listan kommer punkten " äldre ska inte behöva vänta länge på att en blöja byts".

Samtidigt slopar Carema Care hela sitt bonusprogram för chefer, inklusiva vd:ns. Vårdföretaget har kritiserats för vanvård vid bl a äldreboendet Koppargården i Stockholm och kritiken ökade när det visade sig att cheferna samtidigt fick bonus om de sparade pengar till vårdföretagets ägare.