Arabförbundet uppmanas utesluta Syrien

1:31 min

Trots blodbadet som allt fler vittnar om från Syrien, står världen handfallen. I en rapport anklagar människorättsgruppen Human Rights Watch den syriska regimen för brott mot mänskligheten och uppmanar Arabförbundet att utesluta landet, men det kommer troligen inte att ske.

Arabförbundet håller helt på att förlora sin trovärdighet, sa den syriske dissidenten Walid Al Bunni, besviken och upprörd över att Arabförbundet sannolikt inte kommer att frysa Syriens medlemskap i morgon, då förbundet håller krismöte om Syrien i sitt högkvarter i Kairo.

Detta trots att den syriska regimen nu anklagas för brott mot mänskligheten, och trots att Syrien brutit mot Arabförbundets fredsplan, en plan som Syrien accepterade för bara en vecka sedan. I den ingick ett slut på blodbadet och ett löfte om att släppa in utländska journalister. Sedan dess har dödandet accelererat och inga reportrar har kommit över gränsen.

Om arabstaterna signalerade att de vore för utökade sanktioner mot Syrien eller till och med någon form av utländsk inblandning, skulle det sannolikt göra det svårare för världssamfundet att blunda för dödandet, på samma sätt som skedde inför NATO-ingripandet i Libyen då Ryssland och Kina avstod från att använda sitt veto, delvis för att uppmaningen att ingripa kom från arabländerna.

Men arabförbundet är splittrat. En grupp stater, med Saudiarabien i spetsen, vill öka trycket på Syrien, delvis som ett sätt att komma åt den stora rivalen i regionen, Iran. Men i andra arabländer. som Jemen, där regimen fruktar för sin egen överlevnad, är man rädd att ett stöd för den syriska proteströrelsen skulle stärka den inhemska oppositionen.

Av de 3 500 människor som dödats i Syrien sedan upproret inleddes i mitten på mars har en oproportionerligt stor andel mist livet i staden Homs. Human rights Watch beskriver blodbadet i Homs som ett mikrokosm av den syriska regimens brutalitet. Det är intervjuer med 114 vittnen i Homs som är stommen i rapporten som släpps i dag. Bara de senaste 9 dagarna har Homs förlorat 104 människoliv, flera av dem barn.

Human Rights Watch dokumenterar bland annat 17 dödsfall i fängelseceller, varav 12 till följd av tortyr. Vittnen berättar om hur de hängts upp i händer eller fötter, utsatts för slag och elchocker. Regimen har också genomfört storskaliga militära anfall mot civilbefolkningen där man använt automatvapen och luftvärnskanoner.

Human Rights Watch rapporterar också att demonstranter tillsammans med avhoppade syriska soldater använt vapen för att försvara sig. Det är en utveckling som många länge fruktat, eftersom det ger regimen en ursäkt att använda ytterligare våld mot en i huvudsak fredlig proteströrelse.