Brottsplats: Skolan

Elevenkät: Var femte utsatt för brott

2:07 min

Var femte elev som svarat på vår enkät säger att de nån gång under sin högstadietid blivit utsatta för brott i skolan. Mer än hälften svarar att de känner någon som har utsatts för något brottsligt.

– Jag blev ju skraj faktiskt. Om man får höra att någon ska göra illa en eller ens familj så är det svårt att skita i det.

Per, som egentligen heter något annat, berättar att när han gick i 2:an på gymnasiet så utsattes han för så kallad bötfällning. Några killar från en annan skola kom till hans skola och hotade honom och pressade honom på pengar. 5000 kr ville de ha.

– De sa att om jag inte gav dom pengar så skulle de köra ut mig i bil i skogen och misshandla mig eller göra illa folk i min familj, de hotade med våld helt enkelt. De sa att de hade kniv på sig och vid något tillfälle när de tyckte att jag tjafsade mot för mycket så sa den ena killen "Ge mig kniven så hugger jag honom". Och så började de tjafsa med varandra om att de skulle knivhugga mig medans jag stod framför.

Per är långt ifrån ensam om att drabbas av brott i skolan. Men det finns ingen statistik för brott som sker i skolan mellan elever. För att få en bild av hur stort problemet är delade vi ut en enkät utanför gymnasiemässan i Uppsala som närmare 900 elever kunde ha fått och som nästan 500 svarade på.

Resultaten visar att var femte som svarat någon gång under sin högstadietid har utsatts för brott av någon annan elev i, eller på väg till eller från skolan. Och det handlar om t.ex stöld, misshandel eller hot. Mer än varannan känner någon som utsatts för brott.

Per som berättar att han pressades på pengar i skolan av några jämnåriga killar vågade till slut inte gå till skolan.

– Jag ville inte vara i skolan och vänta på att de kanske skulle komma, så jag var hemma och funderade på hur jag skulle lösa situationen.

Han säger att det gick så långt att killarna sökte upp honom hemma, då ringde hans mamma polisen som kom och plockade upp killarna. Förundersökningen las kort därefter ner - men det gör inte så mycket säger Per.

– Det gjorde inte så himla mycket egentligen att det inte blev åtal, det sköna var att killarnas föräldrar blev inblandade och det dog ut i och med det.