Nynazistisk våld kan ligga bakom tysk mordserie

1:18 min

Tysk polis misstänker att en högerextrem grupp kan ligga bakom de mycket uppmärksammade morden på nio invandrare och en polis i Tyskland under förra decenniet. Genombrottet kom efter att två pistoler som går att förknippa med morden hittades i veckan.

Nyheten om att de mycket uppmärksammande morden på nio invandrare och en polis i Tyskland, mellan 2000 och 2007, nu misstänks ha utförts av en högerextrem grupp får mycket stor uppmärksamhet här i Tyskland. Statsåklagarämbetet i Karlsruhe har nu tagit över utredningen.

Genombrottet i utredningen kom tidigare i veckan när polisen fann två bankrånare döda i en utbränd husbil i staden Eisenach. I husbilen hittades också den polispistol som användes när en tysk polis mördades 2007.

De två döda männen bodde i vanliga fall tillsammans med en kvinna i en lägenhet i staden Zwickau, en lägenhet som också tidigare i veckan förstördes i en explosionsartad brand.

I den lägenheten har nu polisen hittat det vapen som användes vid de nio morden på invandrarna.

Samtidigt överlämnade sig kvinnan som de döda männen tidigare bodde med till polisen, men hittills har hon inte sagt någonting i förhören.

I den utbrända lägenheten fann polisen också andra spår som pekar mot att de som utfört de tio morden utförde dem med högerextrema motiv.

– Om de här misstankarna stämmer så är morden exempel på en ny dimension av nynazistisk brutalitet, sa inrikesministeriet i den tyska delstaten Bayern i ett uttalande.

Fem av morden inträffade i just Bayern.