Härnösand

Leksaker ska öka intresset för teknik

1:11 min

Att bygga legorobotar kan vara ett sätt att få ungdomar intresserade av teknik. Det tror man i projektet FIRST LEGO League.

Det är en tävling i naturvetenskap, teknik och matte för elever mellan åk 4-9, tävlingen genomförs i 60 länder i världen. Länsstyrelserna i Jämtland och Västernorrland står bakom tillsammans med Mittuniversitetet. Idag är det norrlandsfinal i First Lego League. Ett av lagen kommer från Krokom. In i det sista finslipar man sin robot som åker runt på en bana:

- Roboten ska ta bilen, fånga råttan, hämta fiskar och köra tillbaka på rätt bana och ta en termometer och stanna i hörnet, så har vi programmerat, säger Cornelia Torén.

Cornelia och hennes klasskompisar i 9 A på Nyhedens skola i Krokom är ett av de 12 lag från Jämtland, Västernorrland och Västerbotten som möts i regionfinal i Härnösand i den stora teknik- och naturvetenskapstävlingen "First Lego Leauge". Det gäller att visa att man kan programmera, men också teoretiskt beskriva och kunna marknadsföra sin robot. Vinnarlaget åker till den skandinaviska finalen i Oslo. Gänget från Krokom hoppas så klart på seger:

- Ja, men det är svårt under press, säger Cornelia Torén. Hon tycker att det är mycket roligare att hålla på med teknik nu när hon lärt sig en del grundläggande programmering.
- Nu kan jag ju det här, säger Cornelia.