Juholt öppen för att bojkotta fler tv-debatter

1:52 min

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt deklarerade i Ekots Lördagsintervju att han även i fortsättningen kan komma att bojkotta partiledardebatter i tv om Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson placeras på samma sida i studion som de tre andra oppositionspartierna.

– Jag kan mycket väl stå bredvid Jimmie Åkesson, men om det är ett upplägg där man presenterar det som att det är två block som står mot varandra är jag inte intresserad, säger Håkan Juholt.

Det var tidigare i höstas som det blev bråk mellan Socialdemokraterna och ledningen för Sveriges Television, när det stod klart att SVT ville placera de fyra regeringspartierna på ena sidan i tv-studion och de fyra oppositionspartierna på den andra sidan.

Vänsterpartiets ledare Lars Ohly, liksom Socialdemokraternas Håkan Juholt bojkottade hela partiledardebatten som trots det genomfördes, med de andra partiledarna.

Häromdagen sa Håkan Juholt på ett socialdemokratiskt medlemsmöte i Stockholm att SVT måste ändra sig, annars går debatterna över till TV4.

– Vi ställer inte upp på detta, ni kan inte hunsa oss som politiskt parti. Ni har nu att välja mellan att ändra reglerna till nästa gång och förklara varför ni ändrat er, eller så går dessa partiledardebatter över till TV4. Och jag kan säga att jag välkomnar vilket det än blir, sa Juholt tidigare.

Men Håkan Juholt hade svårt att förklara i Ekots Lördagsintervju vad han har för täckning för att debatterna kan komma att flyttas till TV4.

– Partierna flyttar inte debatterna, men det kommer...

Men du sa det?
– Ja, jag hoppas att det kan gå över till TV4. Det är en alldeles utmärkt kanal.

Vad har du för täckning för ditt hot?
– Det är inget hot, utan en möjlighet.

Vad får dig att tro att de skulle ställa upp på era krav på hur debatten ska läggas upp?
– Först och främst: jag hoppas att det blir många debatter.

Håkan Juholt verkar inte få med sig Vänsterpartiet på en fortsatt bojkott. Jan Axelsson, programdirektör på Sveriges Television, slår fast att det är SVT som avgör hur debatterna som sänds i bolagets kanaler kommer att se ut även fortsättningsvis.

Karin Runblom
karin.runblom@sverigesradio.se

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sverigesradio.se