Dalarna

Jägare vägrar eftersök på vilt

1:21 min

Flera hundra jägare runt om i Dalarna kommer från och med nu vägra hjälpa till med eftersök på trafikskadat vilt. Det står klart efter det stormöte om varg som Folkauktionen ny rovdjurspolitik höll i Orsa igår.

– Det här innebär att myndigheterna kommer få problem att göra eftersök på skadat vilt, eftersom många av oss som är här är de som utfört den tjänsten tidigare. När myndigheterna inte lyssnar på oss måste vi göra något för att protestera, säger Nils Björklund som är ordförande för Folkauktionen ny rovdjurspolitik i Dalarna.

Dessutom tog mötesdeltagarna beslut om att inte ställa upp och inventera vilt åt länsstyrelsen och inte heller delta i en eventuell framtida licensjakt på varg i sitt försök att påverka myndigheten att se problemen med att ha varg i länet.

Hur många jägare är det som står bakom det här beslutet?

– Det får ju framtiden utvisa men här fanns det folk från Dalarna, Värmland och Gävleborg, säger Nils Björklund.

Men om inte alla jägare står bakom beslutet, hur effektivt blir det då?

– Det får framtiden utvisa hur lojala vi är mot varandra, vi kan inte tvinga någon, men det här är en rekommendation, säger Nils Björklund.

Enligt arrangörerna var det 350 personer på mötet och lokalen som det hölls i var välfylld. En som var där var Tina, hon vill inte uppge sitt efternamn, men hon tycker att besluten som togs var bra.

– Det är en form av agerande, ett sätt att påverka och få uppmärksamhet så att myndigheterna måste lyssna på oss som bor här, men vi måste göra mycket mer, säger Tina.