Resor till värmen ska få äldre och handikappade att må bättre

1:38 min

Västerås stad ska prova att införa rehabiliterinsresor till Teneriffa. Det är äldre och handikappade som ska få åka.

– Det handlar om de personer som bor hemma, och som kanske har hemtjänst och behöver lite extra rehabilitering. Det kan till exempel vara en person som fått en stroke och mår bättre av att komma utomlands till värmen, säger Carin Lidman, socialdemokrat och ordförande äldrenämnden i Västerås.

Redan 2004 lades en motion om att införa rehabiliteringsresor, då var det Moderaterna som föreslog detta. Nu har äldrenämnden och nämnden för funktionshindrade beslutat att satsa totalt 400 000 kronor under nästa år. Det räcker för att fyra personer ska kunna få resa till rehabiliteringscentret på Teneriffa.

Inga detaljer är klara ännu, som hur man ska välja ut de fyra som ska få åka eller hur länge de ska stanna på Teneriffa. Men nämnderna vill undersöka om resorna leder till att personerna blir friskare och behöver mindre hjälp i form av hemtjänst efter resan, berättar Carin Lidman.

--Det är många frågor vi vill ha svar på i det här försöket. En av dem är just om antalet hemtjänsttimmar går ner efter en sådan här resa. Ett annat mål är förstås att folk ska må bättre och få en rehabilitering de behöver, säger Carin Lidman.