Stora utmaningar väntar Italiens Mario Monti

1:30 min

På en presskonferens vid åttatiden på söndagskvällen sa Mario Monti att det är en svår tid som väntar Italien och att han nu ska försöka bilda en regering så fort det bara går.

Han försäkrade även att Italien har vad som krävs för att få ordning på sina finanser och att landets ledare är skyldiga kommande generationer att lyckas.

För Mario Montis del väntar nu arbetet med att tillsätta regeringsmedlemmar och sen måste regeringen såklart godkännas av parlamentet.

Under hela söndagen har Italiens 86-åriga president Giorgio Napolitano hållit möten för att skapa stöd för Mario Monti.

Och det som fällde avgörandet kan ha varit när även Silvio Berlusconis parti gav Monti sitt stöd, men bara under den tid som krävs för att dom ekonomiska åtstramningsåtgärderna ska kunna genomföras.

Silvio Berlusconi, som ju avgick från premiärministerposten igår kväll, rapporteras också personligen ha gett sitt stöd till en regering ledd av Mario Monti.

Monti är är 68 år och en före detta EU-kommissionär, liksom en respekterad ekonom. Han beskrivs som en teknokrat och det blir nu upp till honom att försöka bilda en regering som kan leda Italien genom dom besparingar som väntar.

Silvio Berlusconi, som avgick från premiärministerposten på lördagskvällen, rapporteras också ha gett sitt stöd till en regering ledd av Mario Monti. En viktig pusselbit för att Monti ska lyckas.

EU:s högsta ledare välkomnar att Mario Monti nu får uppdraget att skapa en ny italiensk regering byggd på nationell enighet.

I ett pressmeddelande säger EU-ordförande José Manuel Barroso och Herman van Rompuy att detta sänder "ännu en uppmuntrande signal" om de italienska myndigheternas beslutsamhet när det gäller att komma över den nuvarande krisen.

En annan sådan signal var, enligt EU-ledarna, helgens snabba parlamentsbeslut om att genomföra ett tufft åtstramningspaket.

Samtidigt kommer uppgifter om att Berlusconi i ett brev till ett litet högerparti gett signaler om att han vill jobba för att återfå makten.

I en videoinspelning som sändes i italiensk tv på söndagen säger Berlusconi också att han i fortsättningen tänker fördubbla sina ansträngningar i parlamentet och olika institutioner för att förnya Italien.

– Jag tänker inte ge upp förrän jag lyckats modernisera landet, säger Berlusconi.

Den avgående inrikesministern Roberto Maroni från nationalistpartiet Lega Nord varnade för att en samlingsregering som leds av Monti kommer att få problem att driva igenom ekonomiska reformer.

Ekot