"En förändring i Iran måste komma inifrån"

2:22 min

EU bör sätta in hårdare sanktioner mot regimen Iran. Det säger den iranska människorättsjuristen och mottagaren av Nobels fredspris 2003, Shirin Ebadi till Ekot inför dagens utrikesministermöte i Bryssel, där de senaste uppgifterna om Irans kärnteknikprogram står på agendan.

– Sanktionerna borde utökas och de bör vara riktade, så att de slår mot fler av de personer som gjort sig skyldiga till förtrycket i Iran, säger Shirin Ebadi.

Ebadi anser att EU-länderna även i högre grad bör sätta stopp för europeiska företags handel med varor som på något sätt kan leda till att regimens grepp om befolkningen kan stärkas.

En fråga är också hur regimens förmodade kärnvapenambitioner kan påverka situationen i Iran. Teheran har alltid förnekat att landet utvecklar kärnvapen, men i sin senaste rapport pekar FN:s internationella atomenergiorgan, IAEA, på en rad nya detaljerade uppgifter om  att landet har försökt utveckla kärnvapen. 

– Tack och lov är jag inte en del av den iranska regeringen och  jag vet inte vad som hände bakom deras stängda dörrar, säger Shirin Ebadi om uppgifterna kring det iranska kärnteknikprogramment.

Shirin Ebadi har tidigare sagt att hon är emot ett direkt ingripande från omvärlden för att förändra maktförhållandena i Iran, ett synsätt hon fortfarande håller fast vid. 

– Förändringen i Iran måste komma fredligt inifrån, om det skulle bli som i Libyen eller Syrien skulle hela landet fördärvas, säger Shirin Ebadi, som under många år varit djupt inblandad i kampen för mänskliga rättigheter i Iran, vilket också är skälet till hennes besök i Sverige.

I kväll kommer hon att medverka när den svenska utmärkelsen för stora insatser för mänskliga rättigheter, Per Angerpriset, delas ut i Stockholm.

Priset går dock inte till Ebadi, utan till hennes gripna kollega i Teheran, Narges Mohammadi. Hon dömdes nyligen av en första domstol  till ett 11 år långt fängelsestraff, bland annat efter att ha kämpat emot dödsstraff för barn i Iran via den iranska människorättsorganisationen "Defenders of Human Rights Centre".