Stockholm

Stopp för privata äldreboenden tills vidare

1:50 min

Efter den senaste tidens skandaler inom äldrevården stoppar nu Stockholms Stad alla nya upphandlingar när det gäller äldreboenden. Dessutom ska det göras fler oanmälda inspektioner. Finansborgarrådet och moderaten Sten Nordin presenterade idag en rad förslag som han menar ska säkra kvalitén på äldrevården i Stockholm.

– Vi ser ju nu att det finns alltför stora brister i äldreomsorgen även om Stockholm generellt har en bra äldreomsorg. Vi måste nu få tid att gå igenom kvalitén och hur vi följer upp kvalitén, säger Sten Nordin.

De konkreta förslagen är bland annat ett tillfälligt stopp för alla nya upphandlingar. Inga fler äldreboenden får en privat ägare innan man har sett över hur vilka krav som ställs på en upphandling.

Stockholm Stad vill också ha besked från regeringen om riskkapitalbolag ska få driva äldreboenden i Sverige och slussa miljoner i vinst utomlands, något som ägarna till det skandalomsusade vårdbolaget Carema har gjort.

En ny enhet ska också bildas som bara ska syssla med kontroll av äldrebomsorgen säger Joakim Larsson, äldreborgarråd.

– Vi kommer att inrätta en central enhet som kompletterar den tillsyn som redan finns. Den ska komma oanmäld. Man ska också kunna ringa dit anonymt som anhörig eller anställd och då ska man veta att någon kommer och inspekterar, säger Joakim Larsson.

Idag fick socialstyrelsen i uppdrag av äldreminister Maria Larsson att utreda om det finns skillnader mellan privat och offentlig omsorg men äldreborgarrådet Joakim Larsson tror inte att det privata är sämre än det offentliga.

– Kommunen tar ju inte ut vinster som skickas utomlands men det finns problem och skandaler även inom det kommunala. Vi har haft problem på tillexempel Koppargården redan när det var kommunalt och vi drev det, säger äldreborgarrådet Joakim Larsson.

Även landstinget i Stockholms län ska göra en granskning av vårdföretaget Carema.

Det är moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt som har gett hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag göra en fördjupad granskning av Caremas sjukvårdsverksamheter i Stockholms läns landsting.

Anledningen är de missförhållandena i flera av Caremas äldreboenden som redovisats i media, skriver Filippa Reinfeldt i ett pressmeddelande.