Flera arabländer höjer rösten mot syriska regimen

1:15 min

I helgen stängde Arabförbundet av Syrien. Beslutet innebär att trycket ökar på FN och världssamfundet att agera mer kraftfullt mot regimens våld mot Syriens civilbefolkning. EU:s utrikesministrar beslutade också i dag, som aviserat, om utvidgade sanktioner mot Syrien.

Redan imorgon ska Arabförbundet inleda samtal med representanter för oppositionen, Nationella rådet, i Syrien. Och president Bashar al-Assads relation till flera arabländer börjar knaka.

– Det är en bra grund för ett vidare samarbete och uppfyller inte Assad Arabförbundets krav kommer förbundet att ta ärendet till FN, säger Abdul Baset Seida, representant för Syriens nationella råd, i telefon från Istanbul på väg till Kairo för morgondagens möte med Arabförbundet.

Under helgen har både Saudiarabiens och Qatars ambassader i Damaskus attackerats efter nyheten om Arabförbundets isolering av Syrien. Flera arabländer har nu börjat höja rösten mot president Bashar al-Assad. Bland annat har Jordaniens kung Abdullah sagt att Bashar al-Assad bör avgå till förmån för sitt land, i en intervju med BBC i dag.

Samtidigt har Syrien begärt ett krismöte med Arabförbundet och hoppas kunna avstyra utestängningen.

– Det är bara ett sätt att kringgå beslutet. Det mötet kommer inte att leda någonstans. Regimen har facit i sina händer och det är kraven som Arabförbundet ställde, bland annat att dra tillbaka sina styrkor och sluta döda civila, säger Abdul Baset Seida.

Även Turkiet skärper tonen mot Syrien sedan det turkiska konsulatet i Latakia attackerades i helgen.

– Vi kunde ha haft fortsatta goda relationer till Bashar al-Assad om han inte använde sina styrkor. Han uppträder exakt som Kadaffi och lyssnar inte till det syriska folkets krav, säger den turkiske utrikesministern Ahmet Davutoglu.

EU:s utrikesministrar beslutade i dag, som aviserat, om utvidgade sanktioner mot Syrien. Eftersom våldet mot civilbefolkningen inte upphör beläggs nu ytterligare 18 personer med reseförbud och får sina tillgångar i utlandet frysta.

Totalt står nu 74 personer på sanktionslistan, och 19 företag berörs.