Malmö

Ett vanligt hatbrott sker i tvättstugan

1:43 min

Anmälningarna om antisemitiska brott i Malmö har ökat kraftigt, berättade vi nyligen. Men annars liknar Malmö i stort sett övriga svenska storstäder när det gäller anmälda hatbrott.

Till och oktober i år har 208 olika hatbrott registrerats av Malmöpolisen. De flesta klassas som främlingsfientliga, till exempel när någon förolämpas på grund av sin hudfärg eller sitt ursprung. Det är i de vardagliga mötena mellan människor som de flesta hatbrott inträffar.

– Ett vanligt hatbrott i Malmö det är ett möte som uppstår mellan två människor, till exempel i tvättstugan. Någon som ser en person där som man inte är van att se och så skriker man kanske "Inga zigenare i min tvättstuga" eller "Inte fan tänker jag tvätta efter bögen", eller något i den stilen, säger Jeanette Larsson, kriminalinspektör på Malmöpolisen som jobbar särskilt med hatbrottsutredningar.

Oftast har inget våld varit inblandat i de brott som anmäls, utom när det gäller brott mot homo-, bisexuella och transpersoner där andelen våld är hög. På en punkt skiljer sig Malmö: brott riktade mot muslimer är inte lika vanligt här som i resten av landet.

Efter hård kritik har Malmöpolisen i två år satsat på utbildningar om hatbrott. Numer finns särskilda utredare. De måste dock även göra andra utredningar. Jeanette Larsson hade gärna sett en mer fast organisation, som I Stockholm där polisen har en särskild hatbrottsenhet.

– Där har man en betydligt högre personuppklarningsprocent än vad vi har i Skåne. Även om vi är på god väg ligger vi ganska många år efter Stockholm, faktiskt, säger Jeanette Larsson.