Tung start för Monti och Papademos

2:24 min

Arbetet i Italien och i Grekland fortsätter för de nyutnämnda premiärministrarna att tillsätta sina regeringar. Men både Mario Monti i Italien och Lucas Papademos i Grekland har redan stött på motstånd i ländernas parlament.

Mario Monti sa i går kväll att han har för avsikt att sitta kvar som premiärminister fram till våren 2013, då nya val ska hållas. Han sa att det hade varit kontraproduktivt för honom att avgå tidigare, att det skulle beröva den nya regeringen dess trovärdighet.

Men sådana krav har kommit från Silvio Berlusconis konservativa parti, som vill att Monti endast ska sitta kvar till dess att besparingspaketet är genomfört.

Men Monti var alltså mycket tydlig i går och sa att han inte kommer att acceptera några sådana krav.

Motsättningarna kan komma att ställas på sin spets i dag. I dag ska nämligen Monti hålla möten med parlamentets två största partier - Berlusconis konservativa parti och ett mitten-centerparti.

Att Monti får stöd från dessa båda partier är helt avgörande för honom om han ska kunna vinna den förtroendeomröstning som förmodligen kommer att hållas i parlamentet senare i veckan.

Även i Grekland stundar en förtroendeomröstning för den nya regeringen, förmodligen kommer den omröstningen att hållas i början av nästa vecka.

Men även Greklands nye premiärminister, Lucas Papademos, har stött på svårigheter. Även han höll tal igår och då sa han att den enda vägen framåt för Grekland är att behålla euron som valuta.

För att det ska kunna ske så måste Grekland få ett räddningspaket värt cirka 130 miljarder euro från EU. Men ledare inom eurozonen har sagt att inga nya pengar kommer att ges till Grekland om inte företrädare för landets partier lovar att stödja ytterligare ekonomiska reformer. Det uppmanade Papedemos dem i går att göra.

Men ledaren för det största konservativa partiet har sagt att han kommer att vägra att stödja några fler åtstramningar.

Det kommer alltså att dröja ytterligare någon vecka innan någon vet om de nya regeringarna i Italien och Grekland sitter säkert.