SVENLJUNGA

Misstänks ha kränkt barnen i 11 års tid

1:27 min

Idag inleds rättegången mot två fosterföräldrar i Svenljunga som misstänks ha kränkt och misshandlat ett syskonpar under 11 år av deras uppväxt. Pojken ska bland annat ha straffats för att han bytt kalsonger för ofta.

Syskonparet kom till fosterfamiljen när de var mellan tre och fem år gamla. Enligt syskonen började kränkningarna efter ungefär ett år och höll på under de cirka elva år de bodde hos fosterföräldrarna.

– Rättegången handlar om övergrepp som fosterhemsfamiljen ska ha begått mot två fosterbarn. Det är inga sexuella övergrepp utan misshandel. Det är en idelig upprepning av behandlingen som är det allvarliga - en form av nedbrytande effekt, säger Stefan Johansson som är åklagare i målet.

Paret ska ha sparkat, slagit och på olika sätt straffat barnen. Bland annat ska flickan ha tryckts ner i marken och fått fosterpappans fot i ryggen och pojken ska ha straffats för att han bytt kalsonger för ofta.

Första signalen om att de kränkts kom 2005 då den då tonårige pojken sa att han sparkats. På grund av att preskriptionstiden för grov fridskränkning är fem år kan dock bara fosterföräldrarna åtalas för det som skett max fem år tillbaka i tiden.

Fosterföräldrarna förnekar att de någonsin slagit eller kränkt barnen och ord står nu mot ord.

-- Det finns påståenden från de båda målsägarna (barnen), och det finns i stort sett rena förnekanden från de tilltalade (fosterföräldrarna). Sedan är det frågan om vilken bevisning som finns. Problemen är det normalt inte finns några utomstående vittnen som sett själva tillfällena, utan det blir en fråga om tilltro.  

Åklagaren anser att gärningarna varit ägnade att skada barnens självkänsla och barnen har varit extra utsatta eftersom de var i beroendeställning till fosterföräldrarna.

De två barnen bor sedan 2010 inte längre hos de åtalade fosterföräldrarna. Rättegången håller på idag och i morgon i Borås tingsrätt.