Laholm/Halmstad

Per Asklund (M) åtalas för sexköp

0:42 min

Laholms kommunråd Per Asklund tar timeout från politiken tills vidare. Anledningen är att han är en av de män som idag åtalas misstänkta för att ha köpt sex i den stora kopplerihärvan i Halmstad.

– Jag har inte köpt sexuella tjänster. I övrigt vill jag inte kommentera åtalet, säger Per Asklund till P4 Halland.

Även i förhören med polisen, som blev offentliga i och med att åtalet väcktes idag, förnekar Asklund sexköp - men han erkänner vissa faktiska omständigheter.

Han har sökt på internet efter "eskort Halmstad" och hittade då en hemsida med prisuppgifter för olika tjänster hos en kvinna. Per Asklund säger i förhören att han var övertygad om att kvinnan var prostituerad.

Ändå tog han kontakt med kvinnan och de bestämde träff i den lägenhet på Bolmensgatan i Halmstad som varit aktuell i fler fall av sexköp. Han säger i förhören att han betalade för en massage utan sexuella tjänster men säger också att han kunde tänka sig att betala mer om det hade gått längre - men det gjorde det inte. Polisen har undersökt sperma från lägenheten och har inte hittat någon DNA från Per Asklund.

Brottet som Per Asklund misstänks för är i fösta han köp av sexuell tjänst i andra hand till försök till samma brott.

En 47-årig man från Halmstad åtalas som misstänkt för själva koppleriet. Han har ordnat fram och betalat hyra för två lägenheter i Halmstad, där två kvinnor erbjudit sextjänster mot betalning. En av kvinnorna har han betalat resan till Sverige för, och han har hjälpt till med annonsering på Internet.

Polisen kom kopplerihärvan på spåren efter spaning på internet och övervakning i somras av en av av de aktuella lägenheterna i centrala Halmstad. Arbetet är den första koppleriutredningen på 20 år i Halland.

Förutom Per Asklund är fem personer åtalade för köp av sexuella tjänster. Ytterligare 10 personer misstänks för samma handling men har ännu inte blivit åtalade. Kvinnorna är inte misstänkta för något brott.

Moderaterna i Laholm ska ikväll ha ett möte där man bland annat ska diskutera vem som ska ersätta Asklund under den obestämda tid som han är borta från sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande.

Och beskedet om att kommunstyrelsens ordförande i Laholm misstänks för sexköp har idag slagit ner som en bomb hos andra politiker.

– Jag blev rätt chockad när jag fick beskedet av Radio Halland kring den här frågan. Det är beklagligt på alla sätt och vis. Framtiden får utvisa hur detta kommer avlöpa, säger Thomas Jönsson (M) som är kommunfullmäktiges ordförande i Laholm. 

Förtroendet för Per Asklund - hur ser du på det?

– Det är väldigt tidigt att tänka på det, men det är klart att förtroendet alltid blir påverkat. Men i vilken grad den påverkan sker får vi fundera på framöver.