Gävle

Många frågetecken om den Mongoliska flickan

1:32 min

Mysteriet tätnar om den 16-åriga mongoliska flicka som i söndags kväll plötsligt dök upp i Gävle och begärde hjälp. Enligt polisen kan fallet handla om allt från människohandel till ett helt vanligt asylärende.

Det säger Lennart Segerqvist, chef för Gävleborgspolisens familjevåldsrotel som utreder händelsen.

– De knapphändiga uppgifter som finns är att hon skulle ha åkt i en bil och därifrån har hon hoppat ur och sprungit till skogen och tagit sig till stan. Det finns inget i nuläget som kan säga utan vi måste prata med flickan först och få det bekräftat, säger Lennart Segerqvist, chef för Gävleborgspolisens familjevåldsrotel.

Det är inte så lätt att förstå?

– Vi fick tag i en tolk per telefon så att hon kunde göra sig förstådd, Lennart Segerqvist. 

Enligt den första knapphändiga tolkningen skulle flickan ha flytt från några män i en bil som fört henne till Gävle. Hon ska sedan ha hållit sig undan två dagar i skogen för att till sist vågat sig fram till en restaurang för att slå larm. Polisen måste därför utgå från att flickan kan vara hotad och i väntan på den tolk från Örebro som anländer till Gävle i morgon har hon nu därför placerats på ett hemligt och skyddat boende i väntan på nya förhör.

– Vi har en preliminär berättelse, säger Lennart Segerqvist.

Hur mår flickan?

– Hon mår bra och ser fram emot att träffa polisen, säger Lennart Segerqvist. 

Lennart Segerqvist kan alltså ännu bara gissa varför flickan plötsligt uppenbarat sig vid vägkanten i Gävle. Klart är bara att ensamma flyktingbarn inte brukar ge sig till känna på det viset, berättar han..  

– Som det här har utvecklat sig är det första gången som jag är med på det under mina två år. Men visst ensammankommande flyktingbarn kommer ofta men inte på det här sättet. Det är ovanligt, säger Lennart Segerqvist.