Västmanland har fått fler vargar

1:23 min

Antalet vargar i Västmanland växer. Länsstyrelsen bekräftar nu att det fötts valpar i tre av de fem vargrevir som berör Västmanland.

– Nu har vi också fått bekräftat att Norn har en föryngring. Hedbyn har föryngring med fyra valpar och Skultuna har sju eller åtta valpar, säger Pierre Ahlgren som är ansvarig för rovdjursinventering på länsstyrelsen i Västmanland.

Hedbynreviret ligger från Medåker och upp mot Skinnskatteberg och in i Örebro län. Nornreviret ligger nordväst om Fagersta och Norberg och även in i Dalarna. 

Totalt finns fem vargrevir i länet, men bara Skultunareviret och Färnareviret ligger helt och hållet inom länets gränser. Därför är det svårt att säga exakt hur många vargar som nu finns i länet, men Pierre Ahlgren gissar på mellan 20 och 25. Men alla valpar kommer inte att klara sitt första år, säger Pierre Ahlgren. 

– Hälften brukar gå åt. De skadar sig, de trillar dit, de drunknar. De lever rätt hårt. De har ju ingen fast punkt utan måste hänga med hel vägen, och då är de inte kunniga i allt. 

Kan du sia något om framtiden?

– Vi är ju i utbredningsområdet. Vi har Dalarna och Värmland ovanför oss och där är det mycket varg. Nu börjar de sprida sig längre och längre ut. Vi är ju ett län som ligger precis på gränsen och vidare nedåt, så det händer mycket i vårt län just nu, säger Pierre Ahlgren, ansvarig för rovdjursinventering på länsstyrelsen i Västmanland.