IT / Fildelning

Fildelarna bäst på att betala för musik på nätet

De som fildelar via till exempel The Pirate Bay är bättre på att köpa musik på nätet än de som inte fildelar. Det visar den årliga rapporten "Svenskarna och internet" från stiftelsen .SE.

– Det låter ju sjukt bra. Men jag är så emot fildelning. Som Mikael Wiehe säger, de snor ju mina stålar, säger Filip Karlsson som pluggar till musiklärare på Linnéuniversitetet i Växjö.
– Är det någon skiva jag verkligen intresserad av så köper jag faktiskt dem. Men då har jag ju hittat dem på nätet först, säger Arvid Nilsson som också ska bli musiklärare. 

Samtidigt som allt fler hittar streamingtjänster som Spotify på nätet har det aldrig har det varit så många som fildelar via sajter som The Pirate Bay i Sverige som nu, enligt rapporten "Svenskarna och internet" från nätstiftelsen .SE.
Undersökningen har gjorts bland 2670 personer och täcker en stor del av hur vi använder nätet.

Den visar bland annat att hälften av alla tre-åringar använder internet idag och att smartphones har fått sitt riktiga genombrott.

Vad gäller köp av musik visar alltså statistiken att de som helst betalar för musik på nätet också är de som fildelar mest. 
– Vi har ställt de direkta frågorna i vår undersökning och kontrollerat huruvida man betalar per låtnedladdning eller om man prenumererar på musik. Och i båda fallen är det en högre andel bland fildelarna än bland de som inte fildelar, säger Jan Elvelid som är projektledare på .SE.