Hård kritik mot Juholt från de egna leden

1:54 min

Nu kommer kritik från de egna leden mot socialdemokraternas partiledare Håkan Juholts framträdande i Ekots lördagsintervju. Det är Anders Johansson, kommunalråd från Sigtuna som sitter i Socialdemokraternas partistyrelse som är mycket kritisk mot Håkan Juholt.

– Jag vill inte vara med om att släcka ljuset för Socialdemokraterna. Vi kan så mycket bättre än så här. Det är ett förfall med våra mått mätt.  

Anders Johansson som sitter i socialdemokratiska partistyrelsen är starkt kritisk på en rad punkter av det som Håkan Juholt säger i Ekots lördagsintervju.

Det gäller bland annat att Juholt ger bilden av Socialdemokraterna snabbt kan avskaffa skillnaden i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Det går inte eftersom det kostar omkring 17 miljarder och hela reformutrymmet för 2012 är 15 miljarder säger Anders Johansson.

– Då måste man som Socialdemokraternas partiordförande och statsministerkandidat ha klara tydliga besked om vad som gäller och när det ska göras.

Det tycker inte du att Håkan Juholt hade?

– Nej.

Anders Johansson är också starkt kritisk mot att Håkan Juholt tar strid med SVT, Sveriges Television, om placeringen av partierna vid partiledardebatter och hotar att TV4 ska få ta över debatterna om SVT inte lyder Socialdemokraternas krav. Det är inte på det sättet partiet kommer ut med sin politik menar Anders Johansson.

Han vänder sig också mot att Håkan Juholt inte lyckades svara på vad Socialdemokraterna tycker när det gäller hur stora vinster privata vårdföretag ska få ta ut. Juholt missar en gyllene chans till framgång i debatten menar Anders Johansson.

– Varför har Moderaterna och Kristdemokraterna som är ansvariga för detta, låtit detta ske? Det är där hela ansvarsutkrävandet ska landa.

Vad betyder det för framtiden? Anser du att Håkan Juholt ska avgå?

– Nej, jag ställer inga avgångskrav på Håkan Juholt. Jag konstaterar bara att hela partiledningen, där vi är många som har ett ansvar, måste göra väldigt mycket bättre ifrån sig. Vi måste ha en klar och tydlig strategi om hur det ska gå till. Vi måste överväga vilka verktyg vi kan använda. Vi har inte råd att gå ifrån en enda debatt, en enda diskussion, ett enda initiativ som förlorare. Vi måste vara vinnare från och med nu och framåt.