De flesta får mindre än 80 procents a-kassa

2:09 min

Bara en av tio arbetslösa får i dag ut 80 procent av lönen när de är arbetslösa, vilket är en bottennotering. Det visar Arbetslöshetskassornas samorganisations mätning.  

Senast ersättningen i a-kassan höjdes var 2002, då fick nästan åtta av tio som gått från heltidsarbete till arbetslöshet 80 procent av sin tidigare lön.

Idag är det bara en av tio som får 80 procent av sin tidigare lön, visar A-kassornas samorganisations mätning; ett resultat som stått sig de senaste två åren.

Sedan 2002 har ersättningen också förlorat i värde. Maxbeloppet i a-kassan på 680 kronor om dagen har inte räknats upp med inflationen.

Det ger en värdeminskning med en hundralapp om dagen, eller 2000 kronor i månaden, före skatt.

– Det är inte alls djärvt att tro att den här låga nivån är en bidragande orsak till att 1,4 miljoner av arbetskraften har valt att stå utanför a-kassan, säger Melker Ödebrink, kanslichef vid A-kassornas samorganisation.

I regeringens budget för nästa år finns inga höjningar av taket i a-kassan med. Maxbeloppet på 680 kronor om dagen firar därmed tioårsjubileum nästa år.

Finansminister Anders Borg har signalerat att regeringen kan tänka sig att höja ersättningen om fack och arbetsgivare gör upp om en rörligare arbetsmarknad.

I en intervju med Ekot i samband med budgeten var han tydlig med att ytterligare jobbskatteavdrag kommer före en höjning av ersättningen för dem utan jobb.

– Det är lättare att göra en viss förstärkning av a-kassan om vi också genomför inkomstskattelättnader, framförallt jobbskatteavdrag, som gör att det lönar sig bättre att arbeta, sa Anders Borg då.

Kalle, som egentligen heter någonting annat, skäms för att han är arbetslös. Han får inte ut 80 procent av sin tidigare lön.

– Det kunde gärna höjas.

Hur påverkar det dig som arbetssökande?

– Man blir väldigt försiktig med vad man gör. Jag har inte ens ett månadskort utan cyklar eller promenerar, säger han.