Radiohuseken kan sågas ner inom kort

3:29 min

Den gamla eken vid tv-huset i Stockholm har utbredd rotröta och stadens trädansvariga vill ta ner kronan så snart som möjligt. Kanske blir det så att eken sågas ner redan idag. Rotrötan upptäcktes i förmiddags när man frilade stammen nedre delar.

– Vi åkte ut hit tidigt på morgonen för att ta ett extra ljudprov av stammen. Det har framförts klagomål på att vi inte har gjort något sådan de senaste åren. Samtidigt ville vi bryta upp golvet som ligger runt eken för att se hur stor uppfyllnaden var, hur konstruktionen såg ut och även för att kontrollera det som Erik Solfjell från Oslo antydde, om att han var rädd att en rotröta har angripit eken. Om det är så kan det vara riktigt farligt. När vi bröt upp golvet fick vi de värsta farhågorna besannade, att det är en rotröta. Det är ännu värre än vad vi hela tiden har pratat om, säger Stockholms stads trädansvare, Björn Embrén.

Den är rutten rätt igenom?

– Ja det är den, rätt igenom ända ut till barken. Barken sitter ju löst runt omkring så det är bara små, små partier av stammen som fortfarande har något levande i sig.

Ni hade en expert här förra veckan, Erik Solfjell från Oslo. Varför fick inte han se detta?

– För att då var det fortfarande ett spikat golv här och vi ville inte röra upp känslorna för mycket. Vi hade helt enkelt inte en tanke på att ta upp golvet i den situation som då var.

Ni har sagt att in tillsätter en utredning, det är Erik Solfjell som sköter den och ni gör ingenting med trädet förrän den är klar. Han har lovat den under november månad?

– Ja det är så vi har sagt hittills, ända tills vi bröt upp golvet. Nu står vi helt plötsligt med en massa nya fakta och då måste vi ta nya beslut. Vi kan inte vänta på en utredning när det ser ut såhär, tycker jag. Jag ska ta en diskussion med cheferna idag för att se vad vi ska hitta på. Det här är mycket värre än vad vi hade väntat oss. Var det livsfarligt innan så är det dubbelt livsfarligt nu.

Det kan inte vara så att Erik Solfjell antyder att han har funnit att trädet är i ganska god kondition? Nu bryter ni upp golvet kring det och pekar på helt nya fakta.

– Det var det här som han antydde redan i fredags, att han trodde att möjligheten finns att det är en sådan här rotröta. Proverna som han tog närmast marken kunde ju tyda på det. Nu är det bekräftat att det var precis så som han trodde.

Vad kommer att hända med eken?

– Om jag får råda nu så kommer vi ganska snabbt att göra insatser uppe i kronan och plocka ner de här grenarna så att det inte ska hända en olycka.

Vad säger Erik Solfjell om detta, är hand underrättad om detta?

– Jag har försökt att ringa honom men han svarar inte, han har telefonsvararen på så jag når tyvärr inte fram till honom. Det hade varit kul att prata med honom direkt.

Men det verkar ju lite konstigt att han inte får ta del av alla fakta och titta på hela eken när han är här?

– Visst, det kan man tycka men det var vår bedömning då. Vi har ju trott att rötan har varit ett angrepp uppifrån. Men i fredags när Erik Solfjell var här kom diskussionen igång om att det kanske kunde vara ett rotangrepp och rotröta. Nu bekräftas det veckan efter han var här. 

Så eken kan i princip försvinna idag?

– Vi ska inte överdriva men den kan rasa idag. Den är i så dålig kondition att den i princip kan lägga sig ner idag. Det här ska jag försöka förmedla till en massa människor idag och sedan ska vi ta beslut om vad vi ska göra. Om inte idag så tror jag att kronan blir nedsågad inom de närmaste dagarna. Efter vad vi ser här så är det min bedömning just nu.