ÅRETS MEDIEORM

Årets Medieorm 2011: Flashbackgrävarna som avslöjade Terje Hellesøs bildfusk

4:28 min

ÅRETS MEDIEORM. Sveriges Radios nyinstiftade journalistpris, Årets Medieorm, delas ut för första gången till Flashbackgrävarna. En anonym grupp med hundratals personer som grävde fram bevis för det uppmärksammade avslöjandet av naturfotografen Terje Hellesøs bildfusk.

Arbetet är ett exempel på crowdsourcing och enligt juryn ett utmärkt exempel på Journalistik 3.0. 
   – Det är modigt och modernt av juryn att välja vårt arbete. Vi känner oss hedrade. Det detektivarbete vi gör skiljer sig en del åt från hur mer traditionella medieredaktioner arbetar. Vårt grävande arbete sker öppet,  "redaktionen" arbetar ideellt utan någon ledning. Vi hjälps åt - utifrån lust, tid och förmåga, förklarar en representant för kollektivet, som har användarnamnet ”Lodjuren” på Flashback.

Juryns motivering:

”Årets Medieorm, som visat prov på föredömligt arbete inom journalistik 3.0, är inte en person utan de omkring 800 personer som på ideell basis genom nätbaserad crowdsourcing hjälpts åt att avslöja hur Terje Hellesø – fram till avslöjandet titulerad Årets Naturfotograf 2010 – fuskat sig fram till sina prisbelönta bilder. Efter att nyheten om de misstänkta bildmanipuleringarna gått ut i traditionella medier, där Hellesø bland annat kunde höras förneka alla former av fusk hos P4 Jönköping, visade sedan Flashbackgrävarna i sin långa diskussionstråd och på sin blogg terjadefoton.wordpress.com hur värdefullt kollektivets samlade kraft och kompetens kan vara för ett journalistiskt avslöjande och hur detta genom ett gott samspel med traditionella medier kan ge upphov till en världsnyhet. Att avslöjandet dessutom gäller en fotograf, dvs en representant för mediebranschen, tillför ytterligare en demokratisk dimension. Avslöjandet ledde inte bara till att Terje Hellesø förlorade sin utmärkelse, utan har dessutom bidragit till en viktig debatt om bildjournalistikens trovärdighet och förutsättningar.

Eftersom pristagaren är ett anonymt kollektiv har juryn och pristagaren enats om att donera prissumman på 10 000 kr till Reportrar utan gränser.

Terje Hellesø fick 2010 utmärkelsen ”Årets Naturfotograf” av Naturvårdsverket och har hyllats för sina bilder på rovdjur, som sedan visade sig vara manipulerade. Debatten tog fart på allvar när Jägareförbundets Gunnar Glöersen på sin blogg ifrågasatte Hellesøs uppgifter om upprepade möten med lodjur, som ju är ett mycket skyggt djur, och sedan började pusslet på Flashback. Fotografen erkände också senare att han monterat in djur som lodjur och Mårdhund i sina bilder.
  – Det känns lite kaxigt eftersom det var diskussion om Flashback vid nomineringen till Guldspaden. Vi ger priset till ett grupparbete, också för att markera att vi kan gräva ner stridsyxan mellan så kallade gammelmedier och sociala medier, säger Medieormens redaktör Cecilia Djurberg.

Cecilia Djurberg räknar med kritik för valet, eftersom det inte handlar om traditionell journalistik. Hon menar att pristagarna inte bara gjort ett grävjobb, utan också medvetet spritt det till tidningar, tv och radio, men också publicerat sian resultat själva på den blogg som några av personerna bakom tråden startade.
  – De har gjort ett jobb som vi inom traditionella medier inte haft resurser att göra. Samtidigt hade genomslaget varit otänkbart utan de traditionella medierna, säger Medieormens redaktör.

”Lodjuren” tror att anonymiteten har en stor betydelse för framgången.
   – Det finns fotografer som har ifrågasatt Terje Hellesø tidigare och då nästan blivit mobbade. Men på Flashback vågar folk mer. Det kan också vara människor som kanske är arbetslösa, har dåligt självförtroende, men som går in och gräver på samma villkor som andra. Nackdelen när så många är inblandade är att materialet lätt blir spretigt.

Har du någon uppfattning om vad det var för folk som tog fram bevisen?
   –
Det var nog både facknördar, allmänna nördar och sådana som jag själv, högskoleutbildade med fotointresse. Det fanns en väldigt stor kompetens, till exempel duktiga biologer som kunde bidra med vetenskapliga inlägg, säger ”Lodjuren”. 

Ulrica Bengtsdotter
Radiotidningen, Sveriges Radio

Prisutdelning sker på lördag 19 nov kl 11.45 i Radiohuset i Stockholm i samband med journalistikkonferensen Trollen & Rollen .

Prisjuryn har utgjorts av Mats Svegfors, vd för Sveriges Radio, Cilla Benkö, vice vd för Sveriges Radio samt Cecilia Djurberg, redaktör för Medieormen.

Läs mer om fallet Hellesø på bloggen terjadefoton.wordpress.com