Polisens räkningar till idrottsklubbar ses över

2:10 min

Regeringen är kritisk till att idrottsklubbar kan tvingas betala höga avgifter till polisen för extrainsatser vid matcher där det kan bli bråk. Att de lokala tolkningarna av reglerna är så olika ifrågasätta dessutom av regeringen. Därför ska den nationella samordnaren mot våld vid idrottsevenemang ta fram nya regler.

– En del klubbar har ganska stora ekonomiska bekymmer. Där kan möjligheten att arrangera matcher och annat bli svår om kostnaderna blir för höga. Man måste han någorlunda säkra premisser för sitt arbete för att kunna organisera större arrangemang. Det är klart att klubbarna är väldigt olika både vad gäller ekonomisk kraft och organisation, säger justitieminister Beatrice Ask.

Problemen med huliganer i samband med idrottsmatcher har diskuterats i flera år, exempelvis efter en match mellan AIK och Hammarby.

I våras gav Rikspolisstyrelsen ut regler för ersättning till polisen i samband med matcher och i måndags skickade Stockholmspolisen den första räkningen för hockeymatchen mellan Djurgården och AIK.

Klubbarna har klagat på att avgiften hotar verksamheten och hotat med att matcher måste spelas inför tomma läktare.

Ny nationell samordnare mot våld vid idrottsevenemang blir den tidigare rikspolischefen Björn Eriksson, som sitter i Riksidrottsförbundets styrelse. Han får i uppdrag att se över polisens möjlighet att ta ut ersättning vid matcher.

Justitieminister Ask ifrågasätter att olika polismyndigheter tolkar reglerna så olika.

– Många tycker att det är konstiga konsekvenser när olika typer av matcher bedöms olika. Då får vi väl gå igenom det så vi får en entydighet och regelverk som fungerar utifrån dagens situation, säger Beatrice Ask.

Men om det exempelvis betyder att lag ska behandlas likadant om det oavsett om de är aktiebolag eller inte vill inte Ask svara på, utan hänvisar till den nya samordnaren.

Hon verkar inte luta mot att avgifterna helt ska slopas, men konstaterar att det måste finnas någon form av gränser för vilka lag på vilka nivåer som eventuellt ska betala avgifter.

– Hur man då gör avgränsningen mellan stora, starka och mindre och engagerade. Hur man tar ut avgifter och gör avgränsningar. Det är oerhört betydelsefullt, säger Beatrice Ask.