Monti tar hand om två poster i ny regering

1:40 min

I Italien har den utnämnde premiärministern Mario Monti i dag presenterat sin regering för att rida landet ur kris och höga räntor. Den första överraskningen var att han utnämnde sig själv även till finansminister.

Italien får nu något så ovanligt som en regering ren från politiker. Det blir rakt igenom en expertregering.

Mario Monti, som är professor i ekonomi och före detta EU-kommissionär, tar själv på sig att både vara regeringschef och minister ansvarig för ekonomin och statens finanser.

Corrado Passera, som hittills varit bankchef för gruppen Intesa Saopaolo, som är en av de största i Italien och även Europa, blir minister för ett superdepartement ansvarigt för infrastruktur, utveckling och transport.

Antonio Catricala går nu från att vara chef för Italiens konkurrensmyndighet till att bli statssekreterare under Mario Monti. Att bryta ner alla monopol och dunkla överenskommelser inom olika branscher, vilka bromsar Italien, kommer uppenbarligen att prioriteras.

Enligt tidningen Corriere della Sera finns det ingen politiker på någon post.

Det spekulerades mycket i om Mario Monti skulle behålla Berlusconis kabinettssekreterare Gianni Letta för kontinuitetens skull, men Monti väljer att kasta om totalt.

Allt som räknas nu är att lugna marknaderna och få dem att lita på att Italien tar sitt ansvar för euron och världsekonomin.

Konsultationerna med partierna har säkert varit stökiga, men Monti säger sig övertygad om att få stöd i parlamentet framöver för sparförslagen.

Kommentatorer tror att denna uppställning håller ett tag, men sedan kommer politikerna testa med att sätta käppar i hjulet för att få till ett val. Det skulle annars komma först våren 2013.