Tyska krismöten sedan nynazistisk lista hittats

2:04 min

Den högerextrema grupp i Tyskland som tagit på sig tio uppmärksammade mord under förra decenniet och som avslöjades förra veckan hade gjort upp en lista över politiker och företrädare för invandrargrupper som man inte gillade. Nu planeras för nya krismöten på högsta nivå om hur bevakningen av högerextrema grupper i Tyskland fungerar.

Listan över 88 politiska och religiösa företrädare hittades på en USB-sticka som polisen fann i den utbrända lägenhet där den nynazistiska trion bodde i staden Zwickau i sydöstra Tyskland.

Just siffran 88 är ofta förekommande i tyska högerextrema kretsar, den åttonde siffran i alfabetet är H och HH står för Heil Hitler.

Två av politikerna på den obehagliga listan är förbundsdagsledamöter från delstaten München, en från de gröna och en socialdemokrat. Men i nuläget vet inte polisen om det fanns konkreta planer på att attackera personerna på listan.

På den fanns också företrädare för turkiska föreningar och muslimska organisationer i Tyskland.

Två gruppmedlemmar i terrorcellen hittade polisen döda i förra veckan. Den tredje, som sitter anhållen, har enligt utredarna sagt att hon ska börja medverka i förhören. Hittills har hon tigit.

Hon misstänks för bland annat mord och medlemskap i en terroristorganisation.

Samtidigt fortsätter debatten om hur trion kunde undvika säkerhetstjänst och rättvisan under 13 års tid. I morgon ska ett toppmöte med regeringen och alla inblandade myndigheter hållas på temat här i Berlin.

Utredarna letar också efter fler medhjälpare. Hittills sitter en man anhållen misstänkt för att på olika sätt hjälpt trion, men utredarna misstänker att betydligt fler personer runt om i landet har hjälpt till.

I staden Zwickau är bestörtningen stor över att den våldsamma trion i flera år kunde bo oupptäckta i en lägenhet i ett lugnt villakvarter. Det var en lägenhet som den misstänkta kvinnan sprängde i luften innan hon överlämnade sig till polisen.

I huset gapar nu ett stort svart hål och en svag doft av bränt trä känns fortfarande i närheten. Uwe Domasch säger med viss ironi i rösten att något sådant i alla fall inte hade kunnat hända under DDR-tiden.

– Då fanns det ingen chans att folk bara kunde flytta in i en lägenhet och sen bara gå under jorden, säger han.