Skuldtyngt Portugal söker pengar i Afrika

1:17 min

Portugal, ett av eurozonens mest skuldtyngda länder, söker pengar i Afrika.

Landets premiärminister Pedro Passos Coelho är på ett två-dagarsbesök i Angola och ett av ämnena på dagordningen är angolanska investeringar i Portugal.

Det kan låta som upp- och nervända världen - Europa ber Afrika om pengar. Men det är bara en bild av nya ekonomiska realiteter. Portugals ekonomi beräknas backa med tre procent i år, medan oljelandet Angola väntas växa med runt tolv procent. Angola har de senaste tio åren varit en av världens snabbast växande ekonomier.

För att kunna få nya pengar från Internationella Valutfonden har Portugal bland annat privatiseringskrav på sig, och eventuella köp av delar av de statsägda företagen som ska säljas ut står på agendan under den portugisiska premiärministerns besök i Luanda. Angolanska investeringar är mycket välkomna, enligt premiärminister Passos Coelho. Det handlar bland annat om elbolag och det portugisiska flygbolaget TAP.

Angolanska affärsmän har redan gjort stora investeringar i den forna kolonialmakten de senaste åren i allt från banker till oliv- och vinodlingar.

Angola är i dag en av de största utländska investerarna i Portugal. Och för Portugal är Angola den främsta handelspartnern utanför EU.

Passos Coelho säger också i en tidningsintervju att han förväntar sig att fler arbetslösa unga portugiser kommer att utvandra till Angola och andra snabbväxande ekonomier i den portugiskisktalande världen som Brasilien och Mocambique det närmaste året.