Räntan stiger - Spanien farligt nära gränsen

2:17 min

Spaniens stora ekonomiska problem förvärras nu av att det blir ännu dyrare för landet att låna pengar. Räntan på den tioåriga statsobligationen har nämligen stigit och närmar sig sju procent, vilket beskrivs som en magisk gräns. Samtidigt växer missnöjet inför söndagens val.

Spaniens stora ekonomiska problem förvärras nu av att det blir ännu dyrare för landet att låna pengar. Räntan på den tioåriga statsobligationen har nämligen stigit och närmar sig sju procent, vilket beskrivs som en magisk gräns.

I dag lånade Spanien 3,6 miljarder euro med hjälp av en ny obligation. Räntan landade på 6,98 procent i genomsnitt.

Spaniens ränta är nu tre gånger högre än den som Tyskland får betala. Ekots ekonomikorrespondent Staffan Sonning menar att detta är förödande för det ekonomisk problemtyngda landet.

– Investerarna har tappat förtroendet för det som sker inom eurozonen. De vågar helt enkelt inte låna ut pengar till de svagaste länderna.

Med det nya lånet fördubblar Spanien sina lånekostnader och landet verkar vara nästa på tur för att begära ekonomisk hjälp av EU.

– Spanien måste få hjälp. Det ser inte alls bra ut och det kommer inte att hålla på sikt, säger Staffan Sonning.

Räntan är den högsta som Spanien har fått betala för ett tioårigt lån sedan 1997. Också Frankrike har lånat pengar i dag. I och med det steg deras ränta till tysklands dubbla. Om deras för tillfället mycket goda kreditvänlighet sänks kan det få förödande konsekvenser för Europa.