Syrien

Så förföljs aktivisterna på nätet

3:02 min

Flera demokratiaktivister ska ha torterats för att avslöja sina lösenord till Facebook. "Syrian Electronic Army" arbetar för diktaturregimen i Syrien och använder nätattacker för att avslöja oppositionella.

Många demokratiaktivister i Syrien förföljs på internet. Sveriges Radios nyhetskanal Alltid Nyheter har pratat med "Okhin", som arbetar för det internationella hackernätverket Telecomix, som hjälper demokratirörelsen mot regimen.

Eftersom medlemmar i nätverket har hotats av anhängare till den syriska regimen, är han anonym.

– Det är en grupp av människor betalda av Assad för att jaga revolutionärer online. Vi har fått rapporter från våra kontakter i Syrien om att människor blivit arresterade och torterade. De har tvingats att lämna ifrån sig lösenord till bland annat Facebook, säger "Okhin".

Telecomix startades av svenskar men finns nu i många länder. De ser som sin uppgift att hjälpa demokratirörelsen i bland annat Syrien att klara sig undan regimens spaningar på nätet. Okhin är från Frankrike och berättar att Telecomix arbetar med kryptering.

– Vi hjälper människor och aktivister att kryptera information, men det kan också spåras av regimen, säger han.

Enligt Okhin använder regimens representanter våld för att tvinga aktivisterna att avslöja sina lösenord.

– Man spårar upp folk via IP-adresserna. Sen åker man hem till dem, säger han.

Får man tillgång till en revolutionärs facebookkonto, då får man inte bara tillgång till hela hans vänskapskrets, man kan också publicera desinformation i hans namn.

Anna-Klara Bankel, Alltid Nyheter
annaklara.bankel@sr.se