(S) vill stoppa vårdbolagens skatteplanering

1:50 min

Socialdemokraterna vill nu omgående sätta stopp för att riskkapitalägda bolag i vårdbranschen, som ägnar sig åt avancerad skatteplanering, gömmer undan vinsterna utomlands. Partiet kräver nu att regeringen lämnar in en så kallad stoppskrivelse till riksdagen som ska gälla tills dess att man hunnit lagstifta i frågan.

Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich tycker att regeringens egen tidsplan är för passiv.

– Ja då får vi ännu ett år där riskkapitalbolagen kan ta ut stor övervinster ur välfärden och dessutom inte skatta för det i Sverige.

Efter den senaste tidens rapportering om vårdskandaler, utlovade finansminister Anders Borg en stopplag som ska hindra riskkapitalbolag som driver vårdbolag att stoppa undan vinster. Lagen skall kunna träda i kraft den 1 januari 2013

Men Socialdemokraterna vill ha en förändring snabbare, och föreslår att regeringen i väntan på en lag, lägger en så kallas stoppskrivelse, som börjar gälla redan från årsskiftet, med regler som ska gälla tills dess att lagen träder i kraft. Enligt Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Tommy Waidelich ska reglerna skärpas så att ränteupplägg förhindras, men partiet lägger inte själva några konkreta förslag.

– Där finns det olika modeller, men en möjlig modell är att skatteverket får utökade möjligheter att pröva affärsmässigheten bakom ränteavdragen och på så sätt stoppa dem.

Vi talar alltså om mindre än en och en halv månad till fösta januari som ni vill ändra lagar och regler kring det här med privata bolag inom äldreomsorgen. Hur genomtänkt blir det då?

– Det här handlar inte om några stora förändringar i sak, det handlar om at skärpa till lagstiftningen något.

Men Jan Björklund, vice statsmister och folkpartiledare, sågar Socialdemokraternas förslag helt och hållet.

– Så stiftas inte lag i Sverige. Vi kommer att skynda på detta allt vad vi kan och har verkligen inget intresse av att det här ska dra ut på tiden. Men det är mycket komplicerad skattelagstiftning så det är klart att det måste vara genomtänkt när det ställs på plats.