Skåne

4 500 extra för elen nästa år

1:34 min

Allt fler villaägare i södra Sverige börjar nu märka av att Sverige delats upp i fyra elprisområden. Beatrice Segerstein Asker i Lund räknar med att hon får betala 4 500 kronor mer för sin el nästa år, jämfört med en villaägare i Norrland.

– Man märker när man tittar på elräkningen att den inte är den lägsta från början och kommer det nu att bli mer att betala så är det tråkigt, säger hon.

Beatrice bor med sin familj i en villa centrala Lund. I slutet av november går familjens elavtal ut och Beatrice håller på att förhandla om ett nytt. Enligt de beräkningar hon gjort kommer familjen, som förbrukar runt 20 000 kilowattimmar om året, i framtiden få betala runt 4 500 kronor mer varje år.

Enligt Stefan Stjernedal, regionchef för Villaägarnas riksförbund är Beatrice inte ensam om att oroas över att prisbilden har förändrats. Många av deras medlemmar har hört av sig. Nu vill Villaägarna att politikerna gör något åt orättvisorna.

– En lösning hade varit att Beatrice Segerstein Asker i Lund för konsumenterna och lägga den på vattenkraftproducenterna.

För Beatrice och hennes familj finns det just nu inte så mycket att göra åt elpriset mer än att väga olika avtal mot varandra noga och samtidigt se över den el-förbrukning som familjen har idag.

– Släcka ännu fler lampor och tänka på att inte ha standby på maskiner och allt som man har lärt sig att man ska göra, säger hon.