KOMMENTAR:

”Ingen räddningsfond i världen skulle räcka”

1:31 min

Eurozonens tredje och fjärde största land, Italien och Spanien har nu alltså drabbats av Greksmittan. Och nu hotas dessutom Frankrike. Sveriges Radios ekonomikorrespondent Staffan Sonning kommenterar eurokrisen.

Krisen inom eurozonen har nu nått sådana dimensioner, att ingen räddningsfond i världen skulle räcka till för att lösa problemen om en eller flera av de länderna skulle behöva såna räddningspaket som Grekland, Irland och Portugal redan fått.

Så nu riktas nödropen mot Europeiska Centralbanken, ECB. ECB köper redan i dag mindre mängder av Italienska och Spanska statsobligationer, men det har inte räckt för att hålla nere räntorna.

Så det som nu diskuteras är det sista desperata vapnet: Att ECB garanterar att låna ut obegränsade mängder pengar till de nödställda länderna. En centralbank kan skapa hur mycket pengar som helst. Sätta igång sedelpressarna helt enkelt.

Det är en utväg som förespråkas av bland annat det pressade frankrikes president Sarkozy. Men hittills är bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel en absolut motståndare.

Problemet är att ett sådant ingrepp vore olagligt. Det är inte möjligt enligt eurozonens regelverk. Men regelverken har brutits flera gånger tidigare under krisen lopp.

Den andra risken är inflation. Om sedelpressarna rullar okontrollerat, blir det enligt ekonomiska grundregler förr eller senare en skenande inflation. Och det fruktar Angela Merkel mer än någonting annat. Dessutom, resonerar hon, skulle trycket försvinna på de krisdrabbade länderna att göra nåt åt sina haltande statsfinanser.