Räntestormen i Europa fortsätter

Eurons framtid hänger på Italien lyder Mario Montis budskap till parlamentet - och räntestormen fortsätter.

Det fortsätter att blåsa hårt på obligationsmarknaden i Europa. Flera av krisländerna har lyckats sälja statsobligationer i dag och fått betala med hög ränta. Och i Italien säger nye premiärministern att eurons framtid hänger på Italien.

Något säger det om tonläget när den kombinerade premiär- och finansministern Mario Monti säger att eurons framtid hänger på Italien och vad som görs de kommande veckorna.

Uttalandet gjordes inför en förtroendeomröstning i det italienska parlamentets överhus, senaten, senare ikväll.

Italien behöver både strukturreformer på arbetsmarknaden och i pensionssystemet, enligt Mario Monti, som lovade att hans regering ska fullfölja utlovade åtstramningar, balansera budgeten och lägga grunden för italiensk tillväxt.

I morgon väntar en ny omröstning, i underhuset.

Än så länge kan Spanien och Frankrike och Italien låna pengar på obligationsmarknaden och än är det en bit kvar till botten och den grekiska situationen när lånemarknaden stängs.

Men det kostar på.

Det finns en bottennivå i eurozonen som är den tyska långräntan.

I dag noteras den till 1,78 procent.

Det fick Frankrike och Spanien smaka på när de vände sig till lånemarknaden.

Den franska tioårsräntan noterades till 3,79 procent som högst i dag, och gapet mot den tyska långräntan blev rekordstor.

Även skillnaden mellan den tyska och den spanska långräntan ökade när Spanien fick låna 3,6 miljarder euro på tio år till ränta på 6,98 procent, den högsta sedan 1997.

Då hjälpte det inte att den spanska finansministern Elena Salgado försäkrade att Spanien inte kommer att behöva hjälp från stabilitetsfonden.

Den tioåriga italienska statsobligationen gick återigen över den kritiska gränsen 7 procent men föll tillbaka under eftermiddagen.

Räntestormen som drar över Europa sveper också med sig länder som egentligen inte är lika illa ute. Holland och Finland och Österrike åker med i virvlarna och greksmittan tycks svår att hålla borta från de 17 länderna med gemensam eurovaluta.

Sverige har näst lägsta räntan i Europa, 1,69 procent, efter Schweitz, men före Tyskland.

Den svenska obligationsmarknadens dagsomsättning låg på nära 133 miljarder kronor i går, vilket är tio gånger mer än börsens dagsomsättning.