MP föreslår vinstförbud för vårdbolag med brister

2:10 min

Efter de senaste veckornas rapportering om missförhållanden inom äldreomsorgen ropar nu alla partier på åtgärder. I dag föreslår Miljöpartiet att de privata vårdbolag som inte håller tillräckligt hög kvalitet skall förbjudas att dela ut vinster så länge som bristerna inte åtgärdats.

– Det är en viktig signal till bolagen att de måste lära sig att man inte kan tjäna pengar på att ha dålig vård, säger Mats Pertoft, skattepolitisk talesperson för Miljöpartiet.

Partierna försöker nu övertrumfa varandra med förslag om att förbättra äldrevården. I måndags utlovade allianspartierna en stopplag som ska hindra riskkapitalbolag som driver vårdbolag att stoppa undan vinster.

I går krävde Socialdemokraterna att regelverket ska gälla redan från årsskiftet.

I dag föreslår Miljöpartiet, som inte är motståndare till vinstdrivande bolag i välfärdssektorn, att vårdbolag som misskött sig ska förbjudas dela ut vinster tills dess att bristerna har åtgärdats.

För att kontrollerna ska bli bättre vill partiet bygga upp en helt ny myndighet som får rätt att göra oanmälda besök. Partiet vill också att vårdföretag ska slippa betala skatt för den del av vinsten som går tillbaka till in i verksamheten. Så är inte fallet i dag.

– En morot för dem som vill använda pengarna i verksamheten för att bygga bättre kvalitet. Fler händer i vården vill vi ha, säger Mats Pertoft.

Är du inte rädd att pengar ni tänker ska gå till verksamheten i stället blir väldigt höga löner för chefer i Sverige?
– Det är därför vi vill ställa hårda kvalitetskrav också.

Socialdemokraterna har ingen färdig politik vad gäller vinster i vården. Sverigedemokraterna har ingen synpunkt på olika driftsformer, men kräver nu en bred översyn av äldreomsorgen.

Vänsterpartiet vill som enda riksdagsparti förbjuda aktiebolag att driva äldreomsorg och partiet anser att avtalen bör avslutas så fort det är möjligt.

– Det är väldigt naivt att släppa in stora riskkapitalbolag och aktiebolag vars uppgift är att generera bästa möjliga vinst till ägarna och tro att deras viktigaste fokus ska vara en bra äldreomsorg, säger Eva Olofsson, Vänsterpartiets äldretalesperson.