Tusentals demonstrerar mot militärstyret i Kairo

2:32 min

Tusentals människor samlades nu på förmiddagen på Tahrirtorget i Kairo för ett stormöte riktat mot militärstyret. Huvudkravet är att det styrande militärrådet snarast måste överlämna makten till en civil regering. Vår korrespondent har träffat ledaren för Egyptens socialdemokrater, Mohamed Aboulghar.

Protesten i dag väntas bli dominerad av islamister medan liberaler och socialdemokrater stannar hemma.  

– Det jag fruktar mest är en islamisk konstitution, säger Mohamed Aboulghar, får vi en islamisk konstitution är det slut med Egypten, därför är jag mer orolig för islamisterna än för militärrådet, säger han.

Det är en åsikt som delas av många av Egyptens sekulära som till och med ser militärrådet som en garant för att Egypten inte förvandlas till en islamistisk stat. En viktig anledning till att brödraskapet och salafisterna mobiliserar i dag är missnöje med att militärrådet vill begränsa det kommande parlamentets inflytande över den nya konstitutionen.

Islamisterna väntas göra bra ifrån sig i valet och anser därför att parlamentet ska styra hur landets nya konstitution utformas, medan militärrådet försökt införa principer för att garantera att Egypten förblir en civil stat.

Med tio dagar kvar till parlamentsvalet, anser många liberaler och socialdemokrater att striden handlar om just islamiseringen av Egypten och vid valmöten varnar de sekulära partierna för att Egypten kan bli ett nytt Saudiarabien.

Men det är inte populärt att försvara armén i dag, när den allmänna åsikten är att det är dags för militären att dra sig tillbaka till sina baracker. Militären som griper bloggare, som har ställt 12 000 människor inför militärdomstol sen revolutionen, militären som tappade kontrollen för 40 dagar sedan när en fredlig koptisk demonstration förvandlades till en massaker, militären som vill ha en egen budget utan insyn.

Många i Egypten misstänker att militärrådet, SCAF, inte alls vill lämna ifrån sig makten. Men de egyptiska socialdemokraternas ledare, Mohamed Aboulghar, tror att den risken är obefintlig. Visserligen är de korkade, säger han, men SCAF kommer inte att bita sig fast vid makten, militären vill på sin höjd behålla sina privilegier säger han.