Eluppror i Gnosjö mot elprisområden

1:55 min

Elupproret bland företag i Gnosjöregionen har fått nytt bränsle efter att av det nya systemet med fyra elprisområden införts i Sverige.

– Det är också paradoxalt kan man säga att man drar en gräns direkt genom nordens största industrikoncentration. Vi ska konkurrera på kunskap och teknik inte på att vi har ett fördelaktigt elpris, säger Erik Anderzon, företagare i Jönköping.

I Anderstorp i industritäta Gnosjöregionen går maskinerna varma på Erik Anderzons plastföretag. Och här i området har den nya indelningen i zoner för elpriserna nu blivit påtagliga.

Enligt Erik Anderzon så kan han få betala två miljoner mer på ett år jämfört med ett likadant företag som ligger en kilometer norrut - alltså på andra sidan zongränsen för där går gränsen mellan zon tre och fyra - den dyraste och sydligaste zonen.

– Varje öre per kilowattimme motsvarar ungefär en helårsanställd i kostnad, så det är inte småpengar vi pratar om.

Nu går gränsen rakt igenom Gnosjöområdet men någonstans måste gränsen gå.

– Nej, jag tror inte att det behöver gå någon gräns. Man säger att det finns flaskhalsar, och det gör det säkert, men då ordnar man det. Lampan lyser men vi får betala betydligt högre pris för att lampan ska lysa. Det tycker inte vi att vi ska behöva betala enskilt för vår region för något som vi inte har varit med och bestämt.

Men energiminister Anna-Karin Hatt sa i tisdags att hon inte kan göra något åt uppdelningen i elområden. Det är ett krav från EU enligt henne och enligt EU måste också gränsen mellan Danmark och Sverige öppen. Så Hatts lösning är fler ledningar till södra Götaland.

Elupproret i Gnosjöregionen startade för några år sedan som en protest mot de höga elpriserna - och nu har gnistan tänts igen, berättar Erik Anderzon som är en av ledarna för upproret.

– Vi blir uppvaktade hela tiden. Det ringer från när och fjärran och jag vet inte någon som inte skulle ställa upp bakom detta. Så frågan är hur många vi får plats på Mynttorget?