Sveriges EU-avgift lägre än väntat

1:34 min

Sverige får en lägre EU-avgift än beräknat nästa år - det står klart efter en 16 timmar lång budgetmangling i Bryssel i natt.

Vid två-tiden i natt lyckades EU-ländernas regeringar och EU-parlamentet till slut komma överens om nästa års EU-budget.

Den blir på 129 miljarder euro, knappt 1 200 miljarder kronor, vilket är en ökning med ungefär 2 procent jämfört med i år.

EU-parlamentet ville ha en ökning på över 5 procent, men parlamentet tvingades böja sig för att krisande EU-länder inte anser sig ha råd att betala en så stor ökning.

Den ansvarige EU-kommissionären Janusz Lewandowski kallar det här en "åtstramningsbudget".

Inför förhandlingen riskerade Sverige drabbas av en ökad EU-avgift nästa år.

Nattens överenskommelse innebär i stället att nästa års EU-avgift blir ungefär 300 miljoner kronor lägre än vad regeringen har räknat med i sin egen budget, och det är regeringen såklart nöjd med, konstaterar den ansvarige statssekreteraren Hans Lindblad i en kommentar till TT.

Sverige tillhör de länder som alltid vill hålla nere EU:s utgifter.

Det beror på att Sverige hör till de största nettobetalarna till unionen, det vill säga Sverige betalar in betydligt mer pengar i EU-avgift än vad som sen kommer tillbaka från Bryssel i form av olika EU-stöd, till exempel till jordbruket.

I och med Lissabonfördraget har EU-parlamentet fått ökad makt över EU:s budget, och förra året ledde det till att budgetförhandlingarna kollapsade helt.

I år gick det betydligt smidigare för EU:s beslutande organ att komma överens - trots nattens långa budgetmangling.