Rökutveckling i tunnelbana i Stockholm

0:41 min

Rökutveckling uppstod i ett tunnelbanetåg nu på morgonen mellan St. Eriksplan och Fridhemsplan i Stockholm och hela tåget fick evakueras.

Polisen fick ett larm strax efter klockan halv nio imorse om rökutveckling i tunnelbanan.

All trafik på gröna linjen stoppades hela vägen från Fridhemsplan, Odenplan, St. Eriksplan och Thorildsplan. Den blå linjen stannade heller inte vid Fridhemsplan.

Resenärerna evakuerades och fick promenera genom tunneln till station Fridhemsplan.

Minst sex bilar från räddningstjänsten fanns på plats strax före niotiden och tre till var på väg. Det finns inga uppgifter om skadade men enligt räddningstjänsten hade fem personer andats in rök men behövde inte föras till sjukhus.

Brandmän som har varit nere i tunneln har konstaterat att det är rökutveckling där.

Minst ett hundratal personer var på tåget när det stannade inne i tunneln och enligt räddningsledare Mats Körner ska alla passagerare nu vara ute ur tunneln.

Frans Banyai var med på tåget.

– Det blixtrade till tre-fyra gånger, med några sekunders mellanrum och sedan kom stora ljussken. Sedan blev det rökutveckling, tåget stannade och folk fick lite panik.

Vad tänkte du själv?

– Jag blev lite rädd. När lamporna slocknade, då blev det riktig panik.

Fick ni lämna tåget sen?

– Efter en halvtimme öppnades dörrarna men det var ingen som meddelade oss att vi fick gå ut.

Det kommer inte att startas någon förundersökning eftersom det enligt polisens bedömning inte ligger något brott bakom branden, berättar polisen för TT.

Fortfarande är det oklart vad som orsakat branden. 

Enligt Storstockholms Lokaltrafik, SL, var det troligen fel på den del under tåget som förser tåget med ström.

Företaget MTR som sköter driften och underhållet i tunnelbanan ska nu göra en teknisk undersökning. Jan Magnusson på MTR säger att Stockholms tunnelbana är i gott skick.

– Vi bedömer att den är bra. Men nu har det ändå hänt en händelse och det ser vi självklart allvarligt på och vi ska utreda det så att vi kan undvika det framöver.