Högerpartiet går mot seger i Spanien

1:33 min

Spanjorerna går till val i morgon och sent i går kväll avslutades valkampanjerna. Allt pekar på att socialistregeringen Zapatero får lämna ifrån sig makten till högerpartiet PP. Socialistpartiets premiärministerkandidat tycktes i natt redan ha ställt in sig på en förlust.

– Tack tack, tusen tack för allt arbete genom åren. Tack, tack, sa Alfredo Rubalcaba till de tusentals samlade socialisterna i går kväll, uppenbarligen själv mycket rörd vid situationen.

Han såg inte ut som en stridbar och målmedveten statsman på väg mot maktens innersta kärna, premiärministerposten, utan tittade bakåt, som i ett avskedstal.

– Tack Elena, sa han till Spaniens finansminister, tack för de senaste månaderna.

Högerpartiet PP Partido Popular ser, enligt alla opinionsmätningar, ut att vinna valet och få egen majoritet i parlamentet, men huvudpersonen i detta val är varken PP eller socialistpartiet utan räntan. Det är i skuggan av finansmarknadernas hårda press på landet, som spanjorerna röstar.

Högern PP talar om besparingar, som kommer att beröra allt och alla utom pensionärerna och om ett dunderpaket för entreprenörer. Resten är väldigt otydligt.

Socialistkandidaten, renons på trumf i denna situation, valde i går kväll skrämseltaktik och varnade för att Spaniens högerparti är det hårdaste i hela Europa.