Vill se arbetstidsförkortning för föräldrar

1:36 min

Nu höjs röster i Socialdemokratin för att partiet ska lyfta frågan om arbetstidsförkortning. Det är bland andra riksdagsledamoten Morgan Johansson som vill se sex timmars arbetsdag för småbarnsföräldrar.

– Jag tror att det är väldigt många, inte minst i åldrarna mellan 25 och 40, som har väldigt stora problem att få vardagslivet att gå ihop, säger Morgan Johansson.

– De borgerliga har försökt att möta det genom sitt rut-avdrag. Det är ju ett försök till lösning, men det är en väldigt dålig lösning, för det är egentligen bara ett par-tre procent av befolkningen som använder sig av avdraget, som har råd att göra det.

I den senaste budgetmotionen sa Socialdemokraterna ja till ett begränsat rut-avdrag. Det var ett sätt att locka tillbaka medelklassväljarna i storstäderna.

Men Morgan Johansson, som ingår i den arbetsgrupp som ska utforma socialdemokraternas nya partiprogram, tycker att partiet istället ska satsa på förslag om att förändra och förlänga föräldraförsäkringen.

– Det finns i vår tradition, och jag tycker att den frågan ska upp på dagordningen igen. Man skulle kanske börja med den här visionen om sex timmars arbetsdag, tänk om vi skulle kunna förverkliga den, åtminstone för småbarnsföräldrar.

Arbetstidsförkortning har inte funnits med på den politiska dagordningen på senare år. Fackförbundet Kommunal släppte exempelvis sitt krav på sex timmars arbetsdag 2006.

Men Morgan Johansson tror att trenden är på väg att vända. Han påpekar att tjänstemannaorganisationen TCO tidigare i veckan lanserade ett jämställdhetsförslag med bland annat särskilda barndagar.

Även S-kvinnornas nya ordförande Lena Sommestad vill sätta fart på debatten om arbetstiden.

– Jag tycker att det är viktigt att vi lyfter arbetstidsfrågan. Det är inte självklart hur vi ska gå framåt, eller exakt hur lösningen ser ut. Men det är viktigt att vi inte tar för givet att framtiden ligger bara i fler arbetade timmar, säger Lena Sommestad.