Protestvagga centrum för nya oroligheter

1:45 min

Flera tusen demonstranter drabbade samman med kravallpolis i Kairo i dag när polisen försökte rensa Tahrirtorget från demonstranter som slagit läger. Över 600 personer har skadats och en man har dött efter att träffats av en kul, enligt egyptiska myndigheter. Vår korrespondent Cecilia Uddén var på plats på Tahrirtorget.

I går demonstrerade tiotusentals människor vid Tahrirtorget mot det militärråd som styrt landet sedan president Mubarak avsattes. Demonstranternas krav är att militären slutar förhala överlämnandet av makten till ett civilt styre och att militären låter bli att lägga sig i när Egyptens nya konstitution utformas.

Sveriges Radios korrespondent Cecilia Uddén var på plats på Tahrirtorget på lördagskvällen där det varit konfrontationer hela eftermiddagen.

– När jag kom hit var torget alldeles svart av säkerhetsmänniskor, nu har de försvunnit och demonstranterna är tillbaka, de gör segertecken och ropar att folket vill att militärrådet försvinner, sa Cecilia Uddén vid 19-tiden.

– Det är ungefär samma slagord som under revolutionen, men skillnaden är att det inte är Mubarak man vill ha bort, utan militären som nu styr Egypten.

Framför allt är det unga män och en del unga kvinnor som befinner sig på Tahrirtorget, säger Cecilia Uddén.

– Det ser ut som en krigszon i centrala Kairo, gatorna runt Tahrirtorget är pepprat med stenar efter stenkastningen som ägt rum här och man känner fortfarande tårgasen i luften, men nu känner demonstranterna segervittring efter att de kunnat ta sig tillbaka hit och polisstyrkorna har försvunnit.

Enligt obekräftade uppgifter från säkerhetskällor har säkerhetsstyrkorna dragit sig tillbaka för att omgruppera sig och slå till igen i natt.

– Det är ett mönster vi har sett tidigare, att de kommer tillbaka vid tvåtiden på natten för att rensa torget och de som är kvar här då är nog bara mycket, mycket modiga människor som är beredda att dö, säger Cecilia Uddén.

Ekot