Missnöjet mot det styrande militärrådet växer

4:52 min

Två döda och över 600 skadade i Egypten i våldsamma sammandrabbningar med säkerhetsstyrkor en dryg vecka före valet. Missnöjet med militärrådet som styr landet trappas upp dramatiskt. Lämna över makten till civila är demonstranternas krav. Och kraftmätningen var återigen koncentrerad till det legendariska Tahrirtorget i Kairo. Vår korrespondent Cecilia Uddén var där.  

Centrala Kairo återigen förvandlad till krigszon - luften tjock av tårgas, och marken täckt av stenar och förkolnade svarta fläckar efter småbränder - det här är Mohamed Mahmoud-gatan som leder upp till Tahrirtorget - demonstranter springer därifrån och hostar.

Jag ser en gripen demonstrant hårdhänt ledas bort av säkerhetsstyrkorna, men fler demonstranter rör sig istället mot Tahrirtorget och efter en och en halv timmes konfrontationer dunstar plötsligt säkerhetsstyrkorna och segerrusiga demonstranter tar över torget på nytt.

Stämningen är som i januari, barrikader vid infarten till torget för att hindra säkerhetsstyrkorna, strider pågår på de mindre gatorna runt omkring, men här i mitten jubel.

Men under eftermiddagen dödades en demonstrant här på torget, över 600 skadades, flera av dem allvarligt, skjutna med gummikulor i ansiktet, bloggaren Malek förlorade ett öga.

Jag träffar en ung man som har ett blödande sår i huvudet efter en kula som bara snuddade vid honom.

Människorättsaktivister hävdar att säkerhetsstyrkorna medvetet siktade på demonstranternas ansikten.

Revolutionen är inte över säger den unge tandläkaren Ahmed Belasy och talkörerna som hörs här är desamma som i januari o februari - avgå, försvinn, folket vill att regimen störtas, att fältmarskalk Tantawi störtas.

23-åriga Bahariya säger - det de inte fattar är att folket kommer att segra - inte dem - militären måste lämna ifrån sig makten.

Två äldre kvinnor i långa svarta klänningar och svart huvudduk går långsamt efter demonstranterna och ropar det är inrikesministeriet som skickar ut huliganer.

De säger att de kommit hit till torget för att revolutionen inte ska upphöra - militärrådet lovade ju att lämna ifrån sig makten inom 6 månader, nu har det gått tio månader och de bara förhalar.

20-årige Hossam säger att nu har säkerhetsstyrkorna fått sig läxa nummer två.

Den första i januari, den andra nu, och fattar de inte så är vi beredda att fortsätta undervisa dem.

Just då tågar en grupp förbi och ropar: en ynkrygg är en ynkrygg - men vi stannar på torget, vi är beredda att dö på torget.

Men här finns också en stark oro för vad som ska ske de närmaste timmarna och dagarna.

Den unge ekonomen Mohamed Dahshan konstaterar nyktert att säkerhetsstyrkorna inte drog sig tillbaka på grund av oss, utan för att de fått order.

För att det finns en annan plan.

Det är lugnt här nu, men det är inget gott tecken, säger han.

Strider har pågått under hela natten, två fältsjukhus har upprättats, ett av dem intill det egyptiska museet har flera gånger beskjutits med tårgas, på twitter vädjar man om vatten, mediciner, smärtstillande, vätskeersättning, bomullskompresser och förband.

Egyptens revolution blöder och ovissheten inför valet om åtta dagar har ökat ytterligare.